Foto: United International Pictures/ TT/ BJÖRN KARLIN BJK /Disney/ Marvel Studios

Nu ska populärfilm belönas med Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för amerikanska filmakademin har beslutat lägga till en ny kategori för världens mest prestigefyllda filmpris. Nu ska film som gjort ”enastående insatser inom populärfilm” belönas.

Ibland förekommer kritik mot att amerikanska filmakademien inte uppmärksammar filmer som gått hem hos en bred publik. Några exempel på filmer som varit stora publiksuccéer men inte vunnit Oscar är bland annat Mamma Mia och Mission impossible-filmerna.

Men nu ska en ny priskategori för populärfilm öka chanserna för storsäljare att tilldelas priset, rapporterar flera amerikanska medier.

I ett meddelande till medlemmarna skriver styrelsen för amerikanska filmakademin att närmare detaljer och kriterier för priset kommer senare. Det är ännu oklart om den nya kategorin kommer att gälla redan 2019.

Kortare tv-sändning

Styrelsen skriver i samma meddelande att Oscargalan inte längre ska direktsändas i sin helhet. Istället ska sändningstiden vara tre timmar.

För att få med alla 24 priskategorier ska en del av priserna delas ut under reklampauser och visas i klippt version senare i sändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.