Foto: TT/AFP

Olivia Colman och Rami Malek tog hem priserna för bästa skådespelare

Uppdaterad
Publicerad

Oscarsgalan 2019 är över. Det blev en svensk seger för Ludwig Göransson när musikproducenten tog hem kategorin bästa originalmusik, för soundtracket till Black Panther. Bästa manliga huvudroll blev Rami Malek för rollen som Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody, och bästa kvinnliga huvudroll gick till Olivia Colman för rollen som 1700-tals drottningen Anne i The favourite.

Galan inleddes med att brittiska rockbandet Queen tillsammans med Adam Lambert framförde låten We will rock you – något som sen följdes upp med minst lika klassiska We are the champions. Framträdandet möttes av stående ovationer från publiken, och sedan var årets filmfest igång.

Istället för en traditionell värd delades året priser ut av en lång rad olika kända ansikten från Hollywoods filmelit, däribland Amy Poehler, Tiny Fey och Maya Rudolph. Detta efter att den tilltänkta värden Kevin Hart lämnat uppdraget i samband med att gamla tweets som skådespelaren skrivit uppdagats, och Hart anklagats för homofobi.

Oscarsgalan 2019

– En snabb uppdatering för alla som är förvirrade: vi har ingen värd, det finns ingen kategori för mest populära film och Mexiko ska inte betala för muren, sade Maya Rudolph under galans inledande del.

Den stora förhandsfavoriten bland kritikerna, regissören Alfonso Cuarón och hans hyllade uppväxtskildring Roma blev en av kvällens stora vinnare, med priser för bästa regi, foto och bästa icke-engelskspråkiga film. I filmen skildrar Alfonso Cuarón med personligt perspektiv en uppväxt i 1970-talets Mexico city. Barn, hundar, utmattade mammor och frånvarande pappor bygger historien om medelklassfamiljen i stadsdelen Roma.

Den stora prestigekategorin – bästa film – gick till dramat Green book med bland andra Mahershala Ali och Viggo Mortensen i rollerna.

Pris till svenske stjärnproducenten

Det blev också en vinst för svenske Ludwig Göransson som plockade hem kategorin bästa originalmusik för soundtracket till Black Panther. Den gyllene statyetten kröner en succévår för det svenske stjärnskottet, efter att han tagit hem en Golden Globe för bästa filmmusik, tre Grammys för filmusiken till Black Panther och Childish Gambino-samarbetet This is America tidigare under året.

– Jag vill också dela det med min mamma och pappa. Min fru Serena, jag älskar dig så mycket, sade den prisade kompositören och tackade vidare alla i produktionen kring Black Panther.

Det blev dock inget pris till svenska trolldramat Gräns där Göran Lundström och Pamela Goldammer var nominerade i kategorin bästa mask/smink. Istället kammade Greg Cannom, Kate Biscoe och Patricia Dehaney hem priset för deras arbete med Vice.

Rami Malek fick pris

Det biografiska dramat Bohemian rhapsody, om rockbandet Queen och Freddie Mercury, plockade flest priser. Bland annat tog Rami Malek hem storpriset bästa manliga huvudroll för sin insats som den legendariske sångaren Freddie Mercury, en insats som redan har belönats med pris på både Golden Globe och BAFTA.

Rami Malek riktade sig bland annat mot de närvarande Queen-medlemmarna i sitt tacktal.

– Jag var kanske inte det mest solklara valet att spela Freddie Mercury, men jag antar att det fungerade ganska väl, sa han i sitt tal.

Bästa kvinnliga huvudroll gick till Olivia Colman för sin roll som 1700-talsdrottningen Anne i Yorgos Lanthimos The favourite. Hon prisades både under Golde Globe och på BAFTA-galan för sin insats i filmen. Glenn Close var nominerad i samma kategori för rollen i svenska Björn Runges The wife.

Tackade James Baldwin

Priset för bästa kvinlliga biroll gick till Regina King för rollen i dramat If beale street could talk. Hon tackade bland andra James Baldwin, författaren som skrev romanen som filmen bygger på, i sitt tal.

Det var första gången Regina King var nominerad till en Oscar, och detta är således hennes första Oscarsstatyett att plocka med sig hem. Hon vann även tidigare under säsongen en Golden Globe för hennes roll som Sharon Rivers i filmen.

Priset för bästa manliga biroll gick till Mahershala Ali för rollen som Don Sherley i Green book. I sitt tacktal tillägnade han priset till sin mormor, samt tackade även sin motspelare Viggo Mortensen.

Vinnare Oscarsgalan 2019

Bästa film: Green book

Bästa regi: Alfonso Cuarón – Roma

Bästa kvinnliga huvudroll: Olivia Colman – The favourite

Bästa manliga huvudroll: Rami Malek – Bohemian rhapsody

Bästa kvinnliga biroll: Regina King – If Beale street could talk

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali – Green book

Bästa originalmusik: Ludwig Göransson – Black panther

Bästa originalsång: Shallow från A star is born av Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt och Benjamin Rice.

Bästa originalmanusmanus: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly – Green book

Bästa manus efter förlaga: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee – BlacKkKlansman

Bästa filmfoto: Alfonso Cuarón – Roma

Bästa klippning: John Ottman – Bohemian rhapsody

Bästa smink/mask: Greg Cannom, Kate Biscoe och Patricia Dehaney – Vice

Bästa kostym: Ruth Carter – Black panther

Bästa scenografi: Hanna Beacher och Jay Hart – Black panther

Bästa ljudredigering: John Warhurst och Nina Hartstone – Bohemian rhapsody

Bästa ljudmix: Paul Massey, Tim Cavagin och John Casali – Bohemian rhapsody

Bästa icke-engelskspråkiga film: Alfonso Cuarón – Roma (Mexiko)

Bästa animerade långfilm: Spider-man into the spider-verse

Bästa animerade kortfilm: Bao av Domee Shi och Becky Neiman

Bästa dokumentär: Free solo av Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes och Shannon Dill

Bästa kortfilm: Skin av Guy Nattiv, Jaime Ray Newman

Bästa specialeffekter: Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles och J.D. Schwalm – First man

Bästa kortdokumentär: Period. End of sentence

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2019

Mer i ämnet