Molly Sandéns låt Husavik kan få en Oscar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Molly Sandéns låt nominerad till Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Oscarsnomineringarna är presenterade och för första gången i filmhistorien har två kvinnor chans att vinna bästa regi. Årets svenskhopp är låten Husavik, som är nominerad för bästa originallåt och sjungs av Molly Sandén.

– Mitt fjortonåriga jag skrikgråter inombords. Det känns overkligt, nästan magiskt, säger Molly Sandén till Kulturnyheterna.

I den prestigefyllda kategorin bästa regi nomineras danska Thomas Vinterberg för den svensk-danska samproduktionen En runda till. Och för första gången i filmhistorien är två kvinnor nominerade för bästa regi: Chloé Zhao för Nomadland och Emerald Fennell för Promising Young woman.

Chloé Zhao är även första asiatiska kvinna att nomineras i kategorin.

Molly Sandén lyrisk

Årets svenskhopp finns i kategorin bästa originallåt. Det handlar om låten Husavik som Molly Sandén sjunger i netflixkomedin Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga. I filmen framförs låten av skådespelarna Will Ferrell och Rachel McAdams, men det är Molly Sandén som gör Rachel McAdams sångröst.

Husavik är skriven av bland andra svenskarna Rickard Göransson, Max ”Fatmax Gsus” Grahn och amerikanen Saven Kotecha, som nu har chansen att vinna en Oscar.

– Det var längesen jag blev såhär glad över ett besked. Synd bara att man inte får vara där, säger Molly Sandén till Kulturnyheterna.

Redan i februari blev det klart att Sveriges oscarsbidrag Charter, som kammade hem 3 Guldbaggar i år, inte tog sig in på den så kallade kortlistan över de filmer som tävlar om en nominering.

Flest nomineringar till Mank

David Finchers biografiska drama Mank kammar hem flest nomineringar. Filmen som handlar om manusförfattaren Herman J. Mankiewicz nomineras i 10 kategorier, bland annat bästa regi, film och manliga huvudroll.

För bästa film nomineras, utöver Mank: The father, Judas and the black Messiah, Minari, Nomadland, Promising young woman, Sound of metal och The trial of the Chicago 7.

För bästa manliga huvudroll nomineras postumt Chadwick Boseman för sin roll i Ma Rainey’s Black Bottom. Även Gary Oldman (Mank), Anthony Hopkins (The Father), Riz Ahmed (Sound of metal) och Steven Yeun (Minari) nomineras i kategorin.

Viola Davis har chans att vinna bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Ma Rainey's black bottom. Det har även Andra Day (The United states vs. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pieces of a woman), Frances McDormand (Nomadland) och Carey Mulligan (Promising young woman).

För bästa originalmanus nomineras filmerna Judas and the black Messiah, Minari, Promising young woman, Sound of metal och The trail of the Chicago 7.

Streamingjättarna bland vinnarna

Det har varit ett speciellt år för filmindustrin med nedstängda biosalonger och inställda eller uppskjutna premiärer. Och trenden att fler tittar på film hemma syns även i vilka som står bakom årets nominerade filmer. Flera av filmerna har producerats för Netflix eller Amazon.

Förra året kammade Netflix hem 24 nomineringar och i år steg den siffran till 35. Bara i kategorin bästa film finns två Netflixproducerade filmer: Mank och The Trial of the Chicago 7.

Årets Oscarsgala skulle ha gått av stapeln 28 februari men är uppskjuten till 25 april i, något som inte har hänt på 40 år.

Oscarsnomineringar 2021:

Bästa film:

The father (Sony pictures classics)

Judas and the black Messiah (Warner Bros.)

Mank (Netflix)

Minari (A24)

Nomadland (Searchlight pictures)

Promising young woman (Focus features)

Sound of metal (Amazon studios)

The trial of the Chicago 7 (Netflix)

Bästa regi:

Thomas Vinterberg – Another round (En runda till)

David Fincher – Mank

Lee Isaac Chung – Minari

Chloé Zhao – Nomadland

Emerald Fennell – Promising Young woman

Bästa kvinnliga huvudroll:

Viola Davis – Ma Rainey's black bottom

Andra Day – The United states vs. Billie Holiday

Vanessa Kirby – Pieces of a woman

Frances McDormand – Nomadland

Carey Mulligan – Promising young woman

Bästa manliga huvudroll:

Riz Ahmed – Sound of metal

Chadwick Boseman – Ma Rainey's black bottom

Anthony Hopkins – The father

Gary Oldman – Mank

Steven Yeun – Minari

Bästa kvinnliga biroll:

Maria Bakalova – Borat subsequent moviefilm

Glenn Close – Hillbilly elegy

Olivia Colman – The father

Amanda Seyfried – Mank

Yuh-Jung Youn – Minari

Bästa manliga biroll:

Sacha Baron Cohen – The trial of the Chicago 7

Daniel Kaluuya – Judas and the black Messiah

Leslie Odom, Jr. – One night in Miami

Paul Raci – Sound of metal

Lakeith Stanfield – Judas and the black Messiah

Bästa originalmanus:

Judas and the black Messiah

Minari

Promising young woman

Sound of metal

The trail of the Chicago 7

Bästa animerade film:

Onward

Over the moon

A Shaun the sheep movie: Farmageddon

Soul

Wolfwalkers

Bästa dokumentär:

Collective

Crip camp

The mole agent

My octopus teacher

Time

Bästa internationella film:

Another Round (En runda till) – Danmark

Better Days – Hong Kong

Collective – Rumänien

The man who sold his skin – Tunisien

Quo vadis, Aida? – Bosnien och Hercegovina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.