Fredrik Sahlin, filmkritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

”Ovanligt mycket liv i luckan”

Uppdaterad
Publicerad

Politiska brandtal och glädjeyl sammanfattar årets gala, menar Kulturnyhernas filmkritiker Fredrik Sahlin.

Den politiska trenden på svenska kulturgalor fortsätter. Efter att Grammisgalan och P3 Guld på senare år blivit arenor för politiska utspel från vinnarna följer nu även Guldbaggen efter. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin sammanfattar en ovanligt dramatisk filmgala.

– Det var ett roligare år än vanligt, lite mer liv i luckan än vad man brukar se. Malin Levanon gick upp och ylade ut sin glädje och politiska tal riktades direkt till statsministern. Allt detta livade upp en gala som haft en historia av att ge lite träsmak mellan varven, säger Fredrik Sahlin.

Tal om humanare flyktingpolitik

Den politiska trenden syntes framför allt i ”Förvaret”-regissörernas dramatiska tacktal, där såväl regissörer som medverkande krävde en humanare flyktingpolitik. Även Leviatans svenska distributör riktade sitt tack till de som arbetar med att hjälpa flyktingar.

Dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban, som nyligen gavs skydd i Sverige efter att ha eftersökts av den iranska regimen, talade även han av vikten att skydda journalister och filmskapare som vågar stå upp mot förtryckande regimer när han presenterade vinnarna i dokumentärkategorin.

– Normalt sett brukar Guldbaggen inte vara såhär politisk, det har kommit lite på senare tid. Men att vi lever i en politiserad och polariserad tid gör att vi förmodligen kommer se mer politiska åsikter i flera nya sammanhang, och det är ju en spännande utveckling, säger Fredrik Sahlin.

”Tjuvheder” borde vunnit mer

Att Malin Levanon prisades för bästa kvinnliga skådespelare för ”Tjuvheder” var årets mest välförtjänta, menar Sahlin, som fortfarande håller Peter Grönlunds missbrukardrama som 2015 års bästa film.

– Att årets bästa film inte nomineras till det tog nästan udden av hela galan. Men Malin Levanon var väl värd sin bagge, hon framstod som väldigt sympatisk när hon blev så glad även när andra vann, säger Fredrik Sahlin.

Se hela galan inklusive eftersnacket komplett med vinnarintervjuer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.