Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de övergivna palatsen i klippet. Foto: TT

Över 100 av Saddam Husseins palats står fortfarande tomma

Publicerad

20 år har gått sedan amerikanska trupper invaderade Irak. Under kriget revs statyer av den tidigare diktatorn Saddam Hussein och hans extravaganta palats plundrades. Palats som förr manifesterade diktatorns envåldsmakt ses i dag som viktiga historiska byggnader att bevara. 

Utspridda i Irak finns i dag över 100 nedgångna och övergivna palats från Saddam Husseins regeringstid. Då, på 80- och 90-talen, fungerade byggnaderna som bostäder för diktatorns familj, släkt och partivänner. 

De extravaganta palatsen pryddes av dyrbara konstverk, exklusiva mattor och praktfulla fontäner. 

– Palatsen symboliserar Saddam Husseins makt och rikedom. Han ville visa hur stark, rik och mäktig han var och att det var han som bestämde. Saddam Hussein identifierade sig med historiska personer som Nebukadnessar II, förknippad med sina palats och Babylons hängande trädgårdar, säger Christian Mühlenbock, arkeolog och kulturarvsforskare.

Plundrades under kriget

I och med USA:s invasion 2003 revs statyer av Saddam Hussein och hans palats plundrades. Flera av dem användes också som amerikanska militärbaser under kriget.

– Nästan alla blev plundrade, det var kanske en typ av revansch. Här har folket lidit och Saddam Hussein har vältrat sig i lyx och flärd, säger Christian Mühlenbock.

Initiativ för att rusta upp

Numera ägs byggnaderna av irakiska myndigheter, efter år av krig och plundringar. Några av palatsen har gjorts om till museer eller universitetsbyggnader. Det i Basra har till exempel blivit ett museum för antikviteter, med ekonomiskt stöd från brittiska kulturskyddsfonder.

Emellertid står majoriteten av byggnaderna står fortfarande tomma på grund av för dyra renoveringskostnader.

Lokala initiativtagare som Saad al-Wazzan vill dock att de rustas upp till kulturcentrum eller museum.

– De här byggnaderna vittnar om Iraks historia. Oavsett om man stöttar eller motsätter sig Saddam Husseins regim ingår de i republikens levda historia, säger han till Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.