Fredrik Wetterqvist vill lyfta blåsmusiken och på lördag firas Blåsmusikens dag för allra första gången i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT & Fredrik Wetterqvist

Över 220 orkestrar i gemensam hyllning till blåsmusiken

Uppdaterad
Publicerad

På lördag firas Blåsmusikens dag för allra första gången i Sverige. Runt om i landet kommer över 220 orkestrar framföra konserter – med syfte att stärka blåsmusikens ställning och få fler unga att plocka upp instrumenten.

Allt färre intresserar sig för instrument som trumpet, klarinett och saxofon. Landets kulturskolor har ont om resurser, och på de högre musikutbildningarna minskar andelen sökande blåsinstrumentalister.

För att vända trenden arrangeras för första gången Blåsmusikens dag. Från norr till söder kommer blåsinstrument att ljuda när fler än 220 orkestrar tar ton för att sätta blåsmusiken på agendan.

– Vi behöver lyfta blåsmusiken generellt. Blåsmusiken kämpar i uppförsbacke och vi behöver inspirera ungdomar som vill spela till att faktiskt våga göra det, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare vid Kungliga musikaliska akademien, till Kulturnyheterna.

Vill engagera hela musiksverige

Barn, unga, amatörer och professionella kommer att samlas i olika form och sammanhang för att framföra både nyskriven och äldre musik. I Skåne firar Sjöbo ungdomsorkester dagen genom att åka tåg genom regionen och kliva av på ett flertal stationer där de sedan ska hålla konsert. Och i Piteå arrangeras Blåsfesten där 150 blåsmusiker går samman för en gemensam konsert.

– Det blir en bra manifestation för att engagera hela musiksverige, från orkestrar och hemvärnskårer till kulturskolor, säger Fredrik Wetterqvist.

Årets blåsmusikfest kommer framför allt utgöras av konserter, med Fredrik Wetterqvist hoppas att man i framtiden också kommer fokusera på den politiska aspekten.

Förebilder behövs

– Jag ser framför mig debattartiklar och diskussionspaneler med lokala politiker. Vi måste lyfta frågorna av samhällskaraktär: hur finansierar vi det här, hur ser lärarutbildningarna ut och varför har kulturskolan så svaga resurser,? säger han.

– Vi behöver få både uppmärksamhet och självförtroende. Finns det förebilder som syns så kommer intresset att öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.