P3 gör ljudthriller som utspelar sig på djupt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Björn heter regissören bakom ”Djupet”, ett nytt radiodrama i P3. Serien handlar om ett svenskt örlogsfartyg som sprängs i närheten av en rysk gasledning. Precis som regissörens förra skapelse, tv-serien ”Jordskott”, finns här också inspiration från folkmyter.

Djupet är Sveriges Radio P3:s nya radiosatsning. En ljudthriller som utspelar sig på havet när ett svenskt örlogsfartyg exploderar i närheten av en rysk gasledning. I serien får vi bland annat följa unga Hedda, spelad av Alba August, som är kommunikationsansvarig på ett ryskt energibolag. I rollerna ser vi också Stina Eklblad och Peter Andersson.

Enligt seriens regissör, Henrik Björn, är serien en politisk thriller, som dels är verklighetsförankrat men som också har en förhöjd känsla. Han tidigare SVT-serie ”Jordskott” blev inspirerad av skogens myter, ”Djupet” är inspirerad av havets myter.

– Min släkt kommer från Gotland och bara några generationer upp levde man av havet och man dog också av havet, säger regissören Henrik Björn och fortsätter:

– Vi har ju en situation på Östersjön som är minst sagt politiskt ansträngd. I den här serien har jag jobbat med den här gasledningen som ligger utanför Gotland. Det är också något bekant man kan relatera till om man följer nyheterna.

”Djupet” sänds i sex delar med premiär 26 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.