Pernilla Wahlgren och Per Andersson spelar tomtemor och tomtefar i 2019 års julkalender Panik i tomteverkstan. Foto: SVT

Humoristiskt julfrosseri i SVT:s julkalender: En sitcom om tomtefamiljen

Uppdaterad
Publicerad

Årets julkalender är ett frosseri i traditionell jul: Tomtar, granar, gröt och snö. I huvudrollerna syns skådespelare som Per Andersson och Pernilla Wahlgren. Panik i tomteverkstan är en humoristisk skildring av julbestyren i tomtebyn på Nordpolen, beskriver julkalenderns skapare Thomas Claesson och Fredde Granberg.

Tomtevärlden är hotad av att allt färre barn tror på tomtens existens. I tomtebyn på Nordpolen står tomtefar (Per Andersson), tomtemor (Pernilla Wahlgren) och tomtebarnen (Elis Nyström och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou) inför att försöka lösa situationen.

– Vi kommer in i ett skede där ljusets lykta, det som får tomtevärlden att gå runt, har börjat falna. Och att ljuset falnar beror på att ingen längre tror på tomten, säger komikern Per Andersson.

Många välkända ansikten

Det är en prominent skara skådespelare i årets upplaga av den klassiska tv-traditionen: Suzanne Reuter, Leif Andrée och även Christina Schollin. För Pernilla Wahlgren som redan tidigare gjort flera julshower, släppt en julskiva och under 80-talet var programledare för en julmorgonshow är att få vara med i en julkalender som ”grädden på moset”, beskriver hon.

– Eftersom jag har gjort så mycket som anknyter till julen, och själv är född på julafton, så känns det superkul att få vara med, säger Pernilla Wahlgren.

”En sitcom om julfamiljen”

Fredde Granberg och Thomas Claesson står för regi och manus. En duo som redan tidigare arbetat med varandra, fast då i SVT:s barnserie Familjen Rysberg. En serie som liksom julkalendern utspelar sig i en slags förhöjd fantasivärld.

– Det är väldigt kul att blanda in realistiska saker eller problem som alla familjer tampas med fast man lägger det i en fantasivärld. Vi tycker att det blir mycket roligare då, säger Thomas Claesson.

– Vi kände att det vore kul att göra en sitcom om julfamiljen. Alltså en sitcom som handlar om tomten, tomtemor och barnen, och om hur de har det på Nordpolen, säger Fredde Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.