Nelson Mandela vårdas sedan en tid på sjukhus, tillståndet har varit kritiskt men enligt hans dotter gör han ”anmärkningsvärda framsteg”. Men i dag läggs fokus på Mandelas 95-årsdag som firas världen över, även om dagen kantas av både glädje och sorg.
Per Wästberg, författare och ledamot i Svenska Akademien, har träffat Nelson Mandela ett tiotal gånger och varit väldigt engagerad i apartheidfrågan.
Med sina reportage och böcker som ”Förbjudet område” och ”På svarta listan” väckte han opinion och engagemang för Sydafrika i Sverige. Wästberg menar att Nelson Mandela för honom, som för så många andra, är en förebild utan dess like.
”Han var så nyfiken”
–Jag tyckte från första gången jag träffade honom att han var imponerande, han var så lätt och ohögtidlig, men hade samtidigt en sådan värdighet. När han var här och skulle besöka Kulturhuset och andra platser kom han ofta för sent. Han stannade alltid upp och pratade med dörrvakten, vaktmästaren och andra på vägen. Han var så nyfiken på människor, säger Per Wästberg.
På vilket sätt är Mandela aktuell än i dag?
– Om det funnits hälften så många som honom i världens konfliktområden, som Syrien och Kongo till exempel, hade världen sett väldigt annorlunda ut. Trots sin historia har han aldrig ens viskat om hämnd.
Per Wästberg tycker att Mandela utmärker sig som politiker på grund av sitt kulturella engagemang. Under sina 27 år i fängelse på Robben Island uppmanade han medfångarna att läsa och betonade vikten av bildning, vilket han gör än i dag. I fängelset läste han Shakespeare som fången Sonny Venkatrathnam smugglat in.
– Han är en humanist och en lärd man. Mandela älskar Shakespeare, Dante och sydafrikanska klassiker, inte så vanligt bland politiker. Fråga till exempel vad svenska politiker läser.
Ingen helgonförklaring
Det finns många böcker och låtar skrivna om Nelson Mandela men om man ska välja en bok att läsa på Mandelas 95-årsdag så är det ”Mandela: En Biografi” som gäller enligt Per Wästberg.
– Det är en självbiografi skriven av han vän Anthony Sampson, som betraktar honom som en vanlig människa så det blir ingen helgonförklaring, säger han.
Förutom Mandelas födelsedag är den 18 juli också utsedd till Mandelas dag av FN. Den sydafrikanska fredspristagaren är den första som fått en egen FN-dag.