Josefin de Gregorio, litteraturredaktör på Svenska Dagbladet och doktor i litteratur ställer sig kritisk till Parisa Liljestrands uttalande om att hon är ”litteraturvetare i grunden”. Foto: TT

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) saknar examen i litteraturvetenskap

Uppdaterad
Publicerad

Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) lyfte i en intervju med SVT att hon, utöver sin lärarutbildning, är ”litteraturvetare i grund och botten”. Men Liljestrand har ingen examen i litteraturvetenskap, enligt hennes betyg från Uppsala universitet.

– Det var en olycklig formulering, säger Liljestrand till Kulturnyheterna.

Parisa Liljestrand har varit kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna sedan 2015, men har enligt egen utsago ingen erfarenhet av kulturpolitik, mer än den som förts på kommunnivå.

I en intervju med Kulturnyheterna lyfte hon däremot fram sin bakgrund som litteraturvetare som en merit.

– Inom kulturpolitiken har jag i dag inga erfarenheter, men jag har jobbat med kulturfrågor på kommunnivå och även i min yrkeskarriär, jag är ju litteraturvetare i grund och botten och utbildad lärare i svenska och religion, sa Liljestrand till Kulturnyheterna under tisdagen.

Samma uppgift delade hon med sig av i en intervju med Dagens Nyheter, där hon uppgav att hon var ”utbildad litteraturvetare”.

En del av lärarutbildningen

Parisa Liljestrands betyg från Uppsala universitet, där hon studerade mellan 2002 och 2007, visar dock inte att hon har någon examen i litteraturvetenskap. Däremot har hon läst ett antal delkurser i litteratur som del av lärarprogrammet, motsvarande ungefär två terminer. Hon har inte heller sökt CSN-lån för studier i litteraturvetenskap.

Den nya kulturministern säger till Kulturnyheterna att hennes uttalande var ”en olycklig formulering” och att hon inte har en examen i litteraturvetenskap – utan att hon är lärare i svenska och religion. 

– När det gäller ämnet svenska på lärarutbildningen vid Uppsala universitet är det litteraturvetenskapliga institutionen, tillsammans med Institutionen för nordiska språk, som ansvarar för utbildningen. Därför har jag studerat flera kurser vid Litteraturvetenskapliga institutionen. Jag är medveten om att det inte är samma sak som litteraturvetenskap och beklagar därför den olyckliga formuleringen, säger Parisa Liljestrand.

Detta bekräftas av Uppsala Universitet, som säger att det under de år som Parisa Liljestrand studerade ingick 60 poäng litteratur, av totalt 270 poäng, i lärarprogrammet.

Väcker kritik

Josefin de Gregorio, litteraturredaktör på Svenska Dagbladet och doktor i litteraturvetenskap är kritisk till Liljestrands uttalande. Enligt henne är kulturministerns litteraturvetenskapstudier inte tillräckliga för att få kalla sig litteraturvetare.

Litteraturvetare är ingen skyddad titel, hur tycker du att man ska göra bedömningen?

– Jag tycker personligen att man ska ha en kandidatexamen, att man har skrivit en uppsats och studerat mer än bara en översiktskurs. Man skulle ju inte säga att man var statsvetare om man hade läst en A-kurs i statsvetenskap, säger de Gregorio.

Enligt Josefin de Gregorio handlar det även om ett visst underskattande av kulturen.

– Varningsklockor ringer för mig, som att kultur inte är någonting man behöver studera speciellt länge eller att det inte finns någon tyngd i det.

Hör Josefin de Gregorio berätta om varför hon är kritisk till kulturministerns uttalande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.