Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Centerpartiets ledare Annie Lööf (C), Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och statsminister Stefan Löfven (S) Foto: Henrik Montgomery/TT

Partierna visar stöd för kulturen – men med viss försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

Inför valåret 2018 har en kulturpolitisk enkät av åtta bild- och formorganisationer skickats ut till landets politiska partier. Och en positiv syn på kulturen tycks råda. Men gällande budgetsatsningar är partierna mer försiktiga i sin inställning.

I enkäten har de åtta riksdagspartierna samt Feministiskt Initiativ svarat på sammanlagt tretton frågor om bland annat kulturområdets betydelse för välfärden, offentlig konst, konstnärers levnadsvillkor och #metoo.

En relativ samsyn mellan partierna uppvisas. Bland annat har samtliga svarat ja till att landets kulturinstitutioner ska arbeta mot trakasserier, att konstnärlig frihet utanför politiska ramar är viktigt och att kultur ska vara en del av välfärden.

En fråga som däremot skiljer partierna åt är frågan om huruvida en procent av den statliga budgeten ska gå till kultur. Där svarar Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ ja, medan Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Moderaterna svarar kanske.

Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, och Liberalerna svarar på samma fråga nej.

”Räcker inte med fina ord”

Även på frågan om socialförsäkringsystemet ska ge trygghet också åt bild- och formkonstnärer skiljer sig partierna åt. Där svarar samtliga partier ja – utom Liberalerna och Sverigedemokraterna som svarat kanske.

Liberalerna menar att det krävs mer utredning rörande kulturskapares sociala trygghet. Sverige Demokraterna skriver att möjligheterna borde ses över.

– Det är ju jättebra att alla partier tycker att kulturen är en självklar del av välfärden, men när det väl kommer till åtgärder, då ser vi inte att de matchar ambitionerna. Och det är bekymmersamt,säger Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärernas Riksförbund till Kulturnytt.

– Pengarna behövs också, det räcker inte med fina ord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer