Författaren Pascal Engman är aktuell med samtidsthrillern Råttkungen. Foto: SVT

Pascal Engman skildrar incel-rörelsen: ”Försökt förstå vart hatet kommer ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är männen som bakom datorskärmarna hatar kvinnor till den grad att de förespråkar våldtäktsläger och att ansluta sig till IS för möjligheten att ta sexslavar? Det undersöker författaren Pascal Engman i sin nya bok Råttkungen.

– Incels är män som möts på olika forum förenade i starkt kvinnohat, och som bottnar i att de lever i ofrivilligt celibat, säger Pascal Engman när han gästade SVT:s Morgonstudion. 

Som research för boken, som beskrivs som en samtidsthriller, har Pascal Engman själv besökt de forum där de så kallade incel-männen samlas. Han menar att den manliga ensamheten, och vår samtids förändrade mansroll har en roll i varför incel-rörelsen blivit så stor.

– Jag har försökt förstå vart det här hatet kommer ifrån: Vad det är är för slags människor, säger Pascal Engman:

– Många män är ensamma, och då finns det här communityt som sluter upp. Men det blir som en ond spiral, för det är svårt att träffa en partner om du sitter inne framför datorn och häver ut dig hat mot kvinnor.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.