Visa alla (2)

Påsköborna vill ha tillbaka en ”stulen vän”

Publicerad

En staty som ingått i British Museums samlingar i 150 år ska återlämnas. Det tycker en delegation från den chilienska Stillahavsön Påskön, som åkt till London för att kräva tillbaka en av öbornas ikoniska Moai-statyer. Liknande krav ställs titt som tätt på museer runt om i världen.
– Det är legala, men också etiska, politiska och väldigt mycket känslomässiga faktorer som spelar in vid återförande, säger Linda Lundberg, chef för samlingsavdelningen på Världskulturmuseerna.

På Påskdagen 1722 gick de första europeiska sjöfararna i land. Sedan dess har ungefär ett dussin av Moai-statyerna, uthuggna i sten av ursprungsbefolkningen mellan 1100- och 1600-talet, tagits från Påskön.

”Det finns hopp nu”

En av dem ingår numera i samlingarna på British museum i London. Moai-statyn heterHoa Hakananai'a, som betyder ”stulen vän”, och ingår i en av museets populäraste utställningar med flera miljoner besökare per år.Under måndagen landade en delegation med representanter från Påskön i London för att kräva att statyn lämnas tillbaka i utbyte mot en kopia.

– Det finns hopp nu eftersom British museum är villiga att diskutera frågan. Ursprungsbefolkningen, Rapa Nui, finns fortfarande kvar och vill bevara sin kultur. Moai för dem är något levande, det är inte bara en stenstaty, säger Felipe Ward, Chiles minister för nationella tillgångar. 

Sett en ökning av ärenden

Kraven på återlämning av föremål med kulturellt och historiskt värde ställs inte bara på British museum, utan är en återkommande och omdiskuterad fråga i museivärlden. Linda Lundberg, chef för samlingsavdelningen för Världskulturmuseerna, berättar att man sett en ökning av ärenden som gäller återförande på senare år.

– När det gäller återförande finns det en rad faktorer som spelar in i vilket beslut som tas. Dels legala, men också etiska, politiska och väldigt mycket känslomässiga faktorer. Det gäller att reda ut varje fall för sig och komma fram till ett beslut i en bra dialog med kravställaren, säger hon.

Världskulturmuseerna i Sverige har tidigare fått lämna tillbaka både mänskliga kvarlevor och en totempåle från sina samlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer