Paul Beatty är den första amerikanen som vunnit Man Booker-priset. Foto: TT

Paul Beatty första amerikan att vinna Man Booker-priset

Publicerad

Det blev Paul Beattys satir om en svarts man kamp att återinföra segregation som vann det högt ansedda Man Booker-priset.
”Det är en svår bok. Den var svår för mig att skriva. Den är svår att läsa”, sa Beatty direkt efter vinsten.

För första gången är det en amerikan som får priset för årets bästa bok på engelska. Historien om den namnlösa berättaren, kallad både ”Bonbon” och ”Me”, som återinför segregation och slaveri i sin hemstad Dickens för att ena befolkningen mot en större kraft, lyckades charma juryn.

Det är en bok fylld laddade ord som många läsare kan uppfatta som stötande. Svordomarna haglar, fördomarna likaså, men hela tiden vrider och vänder Beatty på svart, vit och latinamerikansk identitet.

– Boken störtar in i hjärtat av det samtida amerikanska samhället med en vild kvickhet jag inte sett sedan Swift eller Twain, säger Amanda Foreman, ordförande för juryn och fortsätter:

– Den lyckas tömma varje social nyans, varje helig ko, samtidigt får den oss att skratta och rygga tillbaka. Det är verkligen en roman för vår tid.

575.000 kronor

I och med vinsten får Paul Beatty 50.000 pund, vilket motsvarar ungefär 575.000 svenska kronor.

”The Sellout” är Paul Beattys fjärde roman. 1996 debuterade han med boken ”The White Boy Shuffle”. Han har också skrivit två diktsamlingar.

– För mig är det verkligen glädjande att något som är så viktigt för mig också är viktigt för andra människor, sa Beatty vid en presskonferens efter vinsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play