Påve Franciskus Foto: Jonas Ekströmer/TT

Påven felciterad enligt Vatikanen – har inte avskaffat helvetet

Publicerad

I ett samtal med den italienska journalisten Eugenio Scalfari uttryckte påve Franciskus att det inte finns något helvete. Något som fått Vatikanen att reagera: det är inte påvens ord – ”utan frukterna av skribentens rekonstruktion”, skriver de i ett pressmeddelande.

Under skärtorsdagen publicerade den italienska tidningen La Reppublica ett samtal mellan påve Franciskus och den 93-årige journalisten och tidningens grundare Eugenio Scalfari. Enligt Scalfaris artikel frågade han påven vart ”dåliga själar” tar vägen och vart de straffas, skriver Reuters.

– De som ångrar sina synder blir inte straffade, utan får Guds förlåtelse och ingår i själarna som lever nära Gud nära, svarade då Påven:

– Men den som inte ångrar sig och därmed inte kan få någon förlåtelse försvinner. Det finns inget helvete, men själarna som förblivit syndare försvinner, fortsatte han.

Felciterad enligt Vatikanen

Den 93-åriga journalisten, som lagt stor heder vid att ta varken anteckningar eller spela in samtal vid sina intervjuer, har nu fått ordentlig uppmärksamhet på grund av intervjun. På sociala medier spreds påvens kommentarer – något som till slut fick Vatikanen att reagera.

För enligt Vatikanen rör sig det hela om en felcitering, eller närmare bestämt, ”frukterna av skribentens rekonstruktion” och skriver vidare i ett pressmeddelande att citaten inte är en ”trovärdig återgivning av den heliga faderns ord”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer