Pedro Almodovar och Will Smith under invigningen av årets Cannes-festival Foto: TT

Netflix-filmer i tävlan – het fråga för Cannesjury

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens invigning av Cannes-festivalen höll ordförande Pedro Almodóvar ett brandtal för biograffilmens storhet jämfört med filmer som visas på streamingtjänster – men fick direkt mothugg av sin egen jurymedlem Will Smith.

För första gången någonsin tävlar två Netflix-filmer om Guldpalmen i årets Cannes-festival: Okja av Bong Joon Ho med Tilda Swinton och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna och Noah Baumbachs The Meyerowitz Stories med Emma Thompson och Ben Stiller.

Men nästa år blir det stopp för det – då måste alla filmer som tävlar i sektionen även visas på franska biografer.

Läs mer: Netflix tävlar i Cannes – nu ändrar festivalen reglerna

Och att frågan är känslig blev tydligt redan under dagens presskonferens vid invigningen av festivalen, då juryordföranden Pedro Almodóvar uttalade sig i skeptiska ordalag om Netflixfilmernas chanser.

– För mig vore det helt paradoxalt om Guldpalmen och andra festivalpriser går till filmer som inte kan ses på bio.

Försvar från Will Smith

Uttalandet möttes av applåder, men Almodóvar fick snabbt mothugg från en av sina egna jurymedlemmar i form av den amerikanske skådespelaren Will Smith.

Smith försvarade streamingjätten under presskonferensen och sa att hans barn både går på bio två gånger i veckan och tittar på Netflix.

– Det handlar om två olika former av underhållning.

Den amerikanske skådespelaren spelar själv en av huvudrollerna i Netflix-producerade fantasy-filmen Bright, som väntas ha premiär i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.