Foto: PEN International

PEN i öppet brev: ”Stoppa utvisningen”

Uppdaterad
Publicerad

PEN Internationals ordförande John Ralston Saul skriver öppet brev till justitieminister Morgan Johansson (S) med anledning av utvisningshotet mot den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban.

Den svenska delen av yttrandefrihetsorganisationen PEN har redan tidigare kritiserat utvisningen av den iranska dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban. Hans dokumentärfilmer, som är kritiska mot Irans ledare Ayatolla Ali Khameini, har fördömts av regimen och lett till mordhot.

Nu skriver John Ralston Saul, som är ordförande för hela den internationella organisationen, ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson (S).

Saul skriver att Janghorban riskerar att arresteras och förföljas i Iran, och uppmanar i skarpa ordalag de svenska myndigheterna att ge honom asyl.

”PEN International anser att dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban löper omedelbar risk att arresteras och förföljas på andra sätt om han skulle återbördas till Iran – och det bara för att han fredligt använt sig av sin yttrandefrihet, som är en fastslagen mänsklig rättighet. Just därför har han en legitim rätt till skydd under FN:s konvention gällande flyktingars rättigheter, som Sverige undertecknat”, skriver han i brevet.

Ingen kommentar från Johansson

I slutet av brevet välkomnar Ralston Saul ministerns kommentarer i ärendet, men några sådana kommer han inte att få. Detta eftersom ministern inte uttalar sig i enskilda ärenden, säger Morgan Johanssons pressekreterare Kristian Brangenfeldt till Kulturnyheterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotad filmare

Mer i ämnet