Pia Sundhages gärning tolkas i ”Peptalk för Sverige”, med bland andra Karin Bengtsson och Dijle Özlem Neva Yigitbas i rollerna. Foto: TT/Anna Classon

Pia Sundhages fotbollsgärning blir pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Skildringar av nu levande personer i populärkulturen är något som har präglat 2016. I tv-serien ”The Crown” skildras drottning Elizabeth II, i föreställningen ”Leif” spelar skådespelaren Leif Andrée sig själv och i filmen ”Snowden” tolkas visselblåsaren Edward Snowden. Nu tolkas även landslagstränaren Pia Sundhage. I föreställningen ”Peptalk för Sverige” hamnar hennes ledarskap i en politisk kontext.

– Hon pratar i fotbollstermer men jag känner hela tiden att det här går att översätta till alla sammanhang. Idrott är ”hands on” och det behöver politiken också vara: Pia är ett levande exempel på att det går att förändra på att det går att ha visioner. Hela hon lyser ju det, säger skådespelaren Karin Bengtsson.

– Ofta när man pratar om politik blir det så mörkt och dystert men jag tror att det ger kraft att träffas och ha kul. Att kunna prata om det på ett annat sätt där man har en riktning, där man har ett mål istället för att hela tiden definiera vad man är emot eller vad man inte tycker om, säger manusförfattaren Isabel Cruz Liljegren:

– Fotboll är ju väldigt mycket så: en riktning. Vi vill det här. Vi gör det. Och den kraften kan man också omformulera till politik. Att ha en ideologi och köra på det och se ett mål.

En del av laget

Det är sällan fotbollsvärlden skildras på scen. Men i monologen ”Peptalk för Sverige” utsätts karaktären Karin för ett moraliskt dilemma under en sen träning på fotbollsplanen.

– Fotboll och scenkonst har väldigt mycket gemensamt trots att man brukar se det som väldigt skilda världar. För det handlar ju om att man samlas och upplever någonting tillsammans. Det är det som vi har tagit fasta på här också, säger Isabel Cruz Liljegren.

– När man gör en föreställning så är det också ett lagarbete där alla behövs. Alla har sin specifika kompetens men vi gör det tillsammans och då blir det en helhet. Vi behöver också publiken för att det ska bli en föreställning. Samma sak är det med fotbollsfansen. De tillför ju jättemycket, säger regissören Helena Sandström Cruz.

– Ja, de är ju en del av laget, en förlängd del av laget. Så är det ju med teaterpubliken också, vilket är väldigt fint. Att vi gör någonting tillsammans som ett lag och sedan släpper vi in fler lagmedlemmar i den gemenskapen, säger Isabel Cruz Liljegren.

Tolka en levade person

I föreställningen sätts karaktärens civilkurage och solidaritet på prov. För att kunna hantera den svåra situationen vänder hon sig till sin inre Pia Sundhage för att få råd och hitta styrka.

Har det funnits någon utmaning med att skildra en person som faktiskt lever?

– Ja, det är klar. Det blir viktigt att göra det bra och göra det kärleksfullt. Men i och med att formen inte påstår att vi vet någonting om hennes privata tankar utan att vi har valt att gå en annan väg, som är vår bild av henne. Det gör att det är lätt att stå för det, säger Karin Bengtsson.

– Det är en utmaning att försöka kanalisera och försöka skriva som en person som faktiskt lever. Men då har jag kommit runt det via att inte skildra henne, utan redovisa att det är en karaktärs bild utav henne. En karaktär som frammanar Pia. Sin version av Pia, min version av Pia, för att hjälpa sig själv på något sätt. Det gjorde ju saken lättare, säger Isabel Cruz Liljegren.

– Det är ett stort ansvar just när man använder en levande människa på det sättet. Att man också har respekt för den personen. Jag skulle nog inte kunna göra en föreställning om någon som jag inte tyckte. För jag skulle inte vilja ställa ut en person, i alla fall inte någon som lever här och nu, på det sättet. Det här är en hyllning till det som vi anser att hon står för så får vi se vad hon tycker om det, säger Helena Sandström Cruz.

Sundhage på plats

Under premiären på onsdagskvällen sitter Pia Sundhage i publiken i den fullsatta salongen på Orionteatern i Stockholm. I ett samtal på scen efter föreställningen har Pia Sundhage svårt att få fram orden.

– Jag har fått priser både till höger och vänster men det här är nog tamejfan det finaste som jag har varit med om, säger Pia Sundhage och möts av ett massivt jubel från publiken.

Några minuter senare får Kulturnyheterna en pratstund med fotbollsikonen.

– Det är väldigt svårt att beskriva. Jag är så stolt att jag kan spricka. Det jag är mest stolt över är att den har vävts in i samhället, med samhällsfrågor. Jag håller ju bara på med fotboll men orden blev bra i samhället. Jag satt här och bara njöt. Det var fantastiskt.

Föreställningen spelas på Orionteatern i Stockholm till den 20 december och gör ett gästspel på Storan i Göteborg den 5 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.