Journalisten Najwa Alimi är årets Per Anger-pristagare. Foto: SVT

Per Anger-pristagaren Najwa Alimi: ”Viljan är starkare än rädslan i arbetet”

Publicerad

Afghanistan är ett av världens farligaste länder att leva i för en journalist. Men också för kvinnor generellt. Najwa Alimi, som är både journalist och kvinna, lever under ständigt dödshot. På torsdag tar hon emot Per Anger-priset – svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati – i Stockholm.

Den kvinnliga journalisten Najwa Alimi orsakar känslostormar på olika håll när hon rapporterar från ett av världens fattigaste och minst jämställda länder. Redan i september blev det klart att hon är årets Per Anger-pristagare. Idag tog hon emot priset på plats i Gamla stan i Stockholm.

– Att vara kvinna och journalist i Afghanistan, i ett samhälle där vi räknas som andra klassens medborgare och förväntas vara hemma, kräver mod. Synen på flickor som jobbar inom media är att de är sämre kvinnor – att vi sprider utländsk kultur.

Lever under dödshot

Precis som sina kollegor lever Najwa Alimi under ständigt dödshot. Dessutom är hon specialiserad på att rapportera om tabubelagda ämnen – något som adderar fler hot. Men hon brinner starkt för att hjälpa både sig själv och andra kvinnor, och för att visa att det går att vara kvinna och arbeta.

– Hittills i mitt liv har jag själv inte haft någon förebild. Min uppfattning är heller inte att jag skulle vara en förebild för andra. Men kvinnor som blir utsatta och inte kan prata om det, som inte kan skratta, som är tysta – deras berättelser ger mig kraften. Man måste börja någonstans för att hjälpa dem att förändras.

”Gemenskap gör oss modigare”

Najwa Alimi är reporter på ZAN TV, som betyder ungefär kvinno-tv. Tv-kanalenhar funnits sedan 2017 och är en reklamfinansierad framgångshistoria. Kanalen har som mål att alltid ha minst 80 procent kvinnliga anställda och jobbar för att rapportera om frågor som berör unga afghanska kvinnor – som islam och feminism, reproduktiva rättigheter och karriär.

– Att vara omgiven av andra kvinnor när jag arbetar ger kraft. Gemenskapen mellan oss ger mer energi och gör oss modigare.

Najwa Alimi säger att hon är rädd varje dag, men inte för vad hon utsätts för i och med sitt arbete.

– Jag vet inte hur jag ska förklara det. Modet och viljan att göra mer är starkare än rädslan i arbetet. Vad jag däremot är rädd för är att inte få arbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.