Hör smakprov från inspelningen av Per Gessles och Tommie Haglunds samarbete. Foto: TT

Per Gessle ger sig in i den klassiska musiken – med Shakira på sång?

Uppdaterad
Publicerad

Världsstjärnan Per Gessle fortsätter att bryta ny musikalisk mark. På senare år har han gjort elektronisk musik, country och spelat in en Metallica-cover. Nu kliver han upp på den klassiska scenen.

– Det är som att vara i en leksaksaffär. Det var en massa instrument som jag inte ens visste fanns, säger han.

Kungliga Filharmonikerna med dirigent Joachim Gustafsson och sångerskan Emmi Christensson repeterar i Konserthuset i Stockholm.

Det ska snart bli inspelning av stycket Making something out of nothing, skrivet av kompositören Tommie Haglund med text av Per Gessle.

Upphovsmännen kommer från vitt skilda musikaliska världar, men är båda Halmstadsbor och sprang in i varandra på konditori Regnbågen nere i centrum.

– Vi började prata med varandra. Senare skulle jag ha festival med min musik i Stockholm och frågade Per om han ville komma och lyssna. Det gjorde han och jag blev jätteglad att han kom. Tanken uppstod: ”tänk om man skulle göra någonting ihop”, säger Tommie Haglund.

Gessle söker nya utmaningar

Efter Gyllene tider och Roxette har Per Gessle allt mer gjort sig känd som en musikalisk kameleont.

I höst åker han visserligen ut på en akustisk turné med gamla hits, men det har även hunnits med elektronisk musik med det Daft punk-doftande sidoprojekt Mono minds, en soloskiva med countrymusiker i Nashville och en cover på Metallicas Nothing else matters.

För stunden är det alltså klassiskt som gäller.

– Jag försöker göra grejer som känns roliga och är en utmaning. Annars får jag spader, säger Per Gessle.

Han berättar entusiastiskt om Metallica-samarbetet som ska fira att det i höst är 30 år sedan gruppen släppte det självbetitlade albumet ”Metallica”.

– Under namnet PG Roxette så har jag samlat ihop det gamla Roxettebandet och gjort en cover på Nothing Else Matters. Det låter som en gammal Roxette-ballad helt plötsligt. Jag är jättestolt över att ha fått frågan av dem.

Shakira på sång?

Texten till Tommie Haglunds Making something out of nothing plockade Per Gessle fram ur byrålådan och filade till.

– Den skrevs egentligen till den sista Roxette-plattan Good karma för många år sen. Jag skrev egen musik till texten men gillade aldrig riktigt min egen musik, så när Tommie frågade om en text så hade redan en som jag tycker mycket om.

Förutom uruppförande i Sverige i vår är planen att stycket ska gå på export – till Colombia. Bogotás filmarmoniker, med svenske Joachim Gustafsson som ny chefsdirigent, kommer att framföra det på hemmaplan i mars 2022.

Som extra krydda ska Per Gessles text översättas till spanska, och förhoppningsvis sjungas av den colombianska storstjärnan Shakira. Förhandlingarna pågår – med gott hopp om en lösning.

– Det är orkesterns förslag. Det vore ju kul om hon klarar att sjunga det, säger Tommie Haglund.

I en tidigare version av artikeln uppgavs det att Shakiras medverkan är helt klar. Det stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.