Per Strömbäck, talesperson för svenska dataspelsbranschen. Foto: Joachim Sundell/SVT

Streamingexperten: ”Som att rensa ogräs”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredag kommer Swefilmer, en av Sveriges största illegala streamingstjänster, att vara ur bruk. Enligt en av administratörerna kommer sajten släckas för evigt. Tidigare fall har dock visat att det är svårt för polisen att stoppa de illegala sajterna som ofta återuppstår under nya namn.

Per Strömbäck är talesperson för Film- och TV-branschens Samarbetskommitté. Han mottar beskedet om Swefilmers nedläggning med glädje.

– Swefilmer är en av de största illegala stremingstjänsterna i Sverige och har ställt till med stora problem både för filmskaparna och de som försöker driva lagliga tjänster.

Enligt kommitténs senaste undersökning förlorar branschen 800 miljoner kronor varje år på illegala streaming- och fildelningssajter.

Svenskarnas attityd måste förändras

Frågan är nu hur länge sajten kommer att ligga nere. Andra illegala streaming- och nedladdningstjänster som Pirate Bay och Dreamfilm, har även de släckts ned av polisen för att sedan återuppstå med hjälp av annan teknik och nya domännamn.

Per Strömbäck tycker dock att polis och åklagare gjort ett bra jobb för att motarbeta sajterna.

– Men det är inte enbart polisen och rättsväsendets sak. Det krävs bland annat att vi från branschen fortsätter att utveckla de lagliga streamingtjänsterna så att de blir bättre. Sen handlar det också om vår attityd. Många tycker ju att det är okej att nyttja olagliga tjänster.

Pirate Bay ett positivt exempel

Han tror att Swefilmers publik nu kommer gå över till andra illegala tjänster. Men hoppas att i alla fall en del av dem istället väljer lagliga alternativ.

Känns det inte hopplöst att försöka stoppa de illegala sajterna?

– Nej jag tycker inte det. Vi har ju exemplet med Pirate Bay. Sen domen kom för tio år sedan har de med olika medel fortsatt att verka. Men tack vare att rättsväsendet har fortsatt att driva processer och göra tillslag har det gjort att sajten fungerat sämre och sämre. Från att ha varit en av världens 100 mest populära är den nu nere bland de 1000 mest populära.

– Det går inte att stoppa dem en gång för alla. Det är lite som att som att rensa ogräs. Det är svettigt och jobbigt men det måste göras. 

Illegal streaming och fildelning

29 procent av Sveriges befolkning använder illegala tjänster. Av dessa är 61 procent under 30 år.

280 miljoner filmer och tv-serier visas via illegala tjänster i Sverige varje år.

Streaming är mer utbrett i Sverige än fildelning. 19 procent nyttjar illegal streaming att jämföra med 17 procent som fildelar.

Svensk filmindutri förlorar varje år 800 miljoner på grund av de illegala tjänsterna.

Källa: Novus på uppdrag av Film- och Tv-branchens samarbetskommitté

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.