Performance-konstnärer galopperar mot patriarkatet

Publicerad

25 galopperande dansare värmer upp inför lördagens performance mot patriarkatet i det offentliga rummet. En sju kilometer lång manifestation förbi några av huvudstadens statyer med hästen som maktsymbol.

– När man tittar på staden och vilken skulpturpark vi har, så är det några män på hästar och andra män. De flesta kvinnor som finns är nakna och ganska små, säger koreografen Anna Källblad.

Anna Källblad har gjort sig känd för koreografier och installationer som tar avstamp i frågan on kroppar och vilka berättelser de ger på olika platser.

Tillsammans med konstnären Helena Byström vill hon nu väcka debatt om det offentliga rummet. Byström har sin bakgrund i video film och fotografi, men har också arbetat med konst i sociala situationer.

– Jag har gjort tillfälliga saker i stadens rum där folk, flera år senare, har sagt att ”varenda gång jag går förbi den här platsen tänker jag på det här som hände och har med mig det”, berättar Helena Byström.

”Det behövs en motvikt”

Galoppen kommer att gå av stapeln den 27 maj och både startar och avslutas vid Dansens hus på Norra Bantorget. Den kommer bland annat att passera Kungliga slottet, Gustav Adolfs torg, Kungsträdgården och Humlegården.

– Det behövs en motvikt till alla stora horder av män som intar staden på olika sätt. Det här är ett alternativ, säger Helena Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.