Konstnären i protest mot fängslandet av Pussy Riot 2012 Foto: HANDOUT

Performanceartist och regimkritiker flyr Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Pjotr Pavlenskij har lämnat Ryssland. Konstnären och hans fru anklagas för sexuellt ofredande.

Regimkritikern och performanceartisten Pjotr Pavlenskij och hans fru Oksana Sjaligina anklagas för att ha försökt våldta en kvinna från den kända teatergruppen Teatre.doc.

Pavlenskij hävdar att kvinnan själv sökt kontakt med dem, och önskat inleda en relation.

Nu hotas Pjotr och hans fru av ett långt fängelsestraff, berättar han i en intervju med ukrainska tv-kanalen Hromadskje.

– 14 december återvände vi från Warsawa och möttes Sjeremetivoflygplatsen av polis, som skulle gripa oss för sexuellt ofredande.

Säkerhetstjänsten FSB påstås ligga bakom

Kvinnans kontaktförsök ska ha skett i november 2015 i samband med Pavlenskijs senaste perfomance, då han satte eld på dörren till säkerhetstjänsten FSB:s byggnad i Moskva.

Nu har paret lämnat Ryssland. I helgen sökte de politisk asyl i Frankrike.

Pjotr Pavlenskij påstår att FSB värvat kvinnan – och detta varit ett sätt att tvinga honom att lämna Ryssland.

– Faktum är att detta är ett slag mot fyra och inte bara oss två. Om jag och Oksana sänts till läger hade våra barn placerats på barnhem. Det här har de planerat sen 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.