Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Loreens framförande avbröts efter att fyra personer tagit sig upp på scenen. Foto: SVT

Person stormade scenen mitt i Loreens nummer

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under Loreens favorittippade nummer dök en person upp på Melodifestivalens scen med en banderoll. Framträdandet fick då avbrytas och tre personer omhändertogs i samband med händelsen. En förundersökning om olaga intrång har under söndagen inletts av polisen.

Under den sista deltävlingen i Melodifestivalen fick Loreens framträdande avbrytas efter att en person stormat scenen med ett plakat.

Kameran gick då över till programledare Farah Abadi som utbrast att de ”fick besök på scenen”.

Ytterligare två personer som försökte ta sig upp hann stoppas av scenvärdar. Samtliga tre avlägsnades från arenan, och polisen har nu inlett en förundersökning om olaga intrång mot personen som tog sig upp på scenen. Ingen är i nuläget frihetsberövad i ärendet.

– Loreens framförande stördes och TV-tittarna fick inte uppleva det som det var tänkt. Vi beslutade därför att hon skulle få framföra det i sin helhet igen, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Melodifestivalens producent om att Loreen fick avbryta sitt nummer och om hur han ser på säkerheten. Foto: Johan Nilsson/TT samt Helin Pankdemir/SVT

”Ingen big deal”

Loreens nästa uppträdande kunde genomföras utan problem och hon gick som första nummer vidare till final. Hon berättar för SVT att hon inte lät avbrottet påverka sitt humör.

– Det var ingen big deal. Det kom så plötsligt, så jag tänkte inte på det. Jag såg att det stod någon en bit bort som verkade dansa men jag fortsatte ändå, säger hon,

Plakat med aktivistiskt budskap

På en bild syns aktivistgruppen Återställ Våtmarkers slagord på banderollen som burits upp på scen. Gruppen har tidigare gjort liknande intrång på scenen på Allsång på Skansen. I somras blockerade de trafiken på Essingeleden i Stockholm vilket ledde till att en ambulans inte kom fram. Tolv personer dömdes senare för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Se den oväntade händelsen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Loreen och Smash into pieces blir de sista tävlande som går vidare direkt till Mellofinal 2023. Hör Loreen berätta om avbrottet under låten: ”Trodde de var någon som dansade” Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.