Foto: TT

Personal varslas från Grammofonarkivet

Uppdaterad
Publicerad

Personal varslas från Sveriges Radios Grammofonarkiv. Arkivet är en av världens största samlingar av musik i fysisk form.

– Den kompetens vi behöver är digital, och naturligtvis en musikkompetens. Det gör att behoven ser annorlunda ut framåt, säger SR:s musikchef Anna-Karin Larsson till Kulturnyheterna.

Organisationen ska moderniseras och personalstyrkan bantas. Samtidigt larmar tidigare anställda om att arkivet är i förfall och en namninsamling, som startades redan 2014 i samband med tidigare nedskärningar har fått ny aktualitet och, är nu uppe i över 42 000 underskrifter.

Harriet Lundberg, tidigare ljudtekniker i grammofonarkivet, är initiativtagare till uppropet.

– Det kommer inte finnas någon kunskap om arkivet och hur det ska skötas. Om vi inte har arkiv har vi ingen kunskap om vår historia, säger Harriet Lundberg till Kulturnyheterna.

Enligt Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson handlar varslingen om ett hushållande med resurser. Om framtiden säger hon såhär:

– Vi kommer inte fylla på med nya skivor och det har vi gjort på flera år, men vi ska ha kvar arkivet så det händer inget drastigt med det, säger hon till Kulturnyheterna.

Grammofonarkivet som huserar i Radiohuset i Stockholm fyllde 90 år i fjol. Man har försökt att göra arkivet till ett världsarv, men det har inte lyckats. Arkivet har inte köpt in någon musik på eget initiativ sedan 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.