Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Opinionsbildaren Alice Teodorescu Måwe slutar som kolumnist på DN, men får fortsätta som programledare på SVT. I klippet hör du Michael Kucera, ansvarig utgivare på SVT: Samhällsprogram förklara varför. Foto: TT/SVT/Erik Rönnqvist

Petades från DN – Alice Teodorescu Måwe får fortsätta på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsbildaren Alice Teodorescu Måwe tvingas sluta som kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida. Detta efter att ha sökt jobb inom lobbyverksamhet i ett inlägg på plattformen X , rapporterar Dagens ETC. Men på SVT blir hon kvar.

– Vi vet att under tiden som de jobbar med oss så tar de inte såna uppdrag. Och det räcker för oss, säger Michael Kucera, ansvarig utgivare för SVT:s samhällsprogram.

I inlägget på X skriver Alice Teodorescu Måwe att hon ägnat det gångna året åt sitt opinionsbildande såväl som att ”moderera och agera konsult inom Public Affairs”. Hon skriver också att den som önskar att anlita henne som rådgivare, styrelsemedlem, föredragshållare eller moderator kan kontakta henne.

Lobbyverksamhet är inget som är förenligt med att skriva på Dagens Nyheters ledarsida, menar DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki i en artikel i Dagens Nyheter. Men på SVT kommer Teodorescu Måwe fortsätta att synas i rutan.

Fortsätter på SVT

Sedan slutet av november frontar opinionsbildaren debattprogrammet ”Teodorescu & Suhonen” på kanalen. Onsdag den 17 januari sänds första delen i säsong två och där kommer Teodorescu Måwe att medverka som vanligt.

– Både Alice Teodorescu och Daniel Suhonen är ju inne i det här projektet som de personer och debattörer de är. Det är poängen med hela programformatet, säger Michael Kucera, ansvarig utgivare för SVT:s samhällsprogram.

Så, en sån här efterlysning i sociala medier skadar inte programmet?

Vi vet att under tiden som de jobbar med oss så tar de inte såna uppdrag. Och det räcker för oss.

Kulturnyheterna har sökt Alice Teodorescu Måwe som säger att hon inte kommer kommentera, men att hon känner sig lugn kring DN:s beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.