Konstnären Peter Dahl visar upp några av sina målningar. Arkivbild från 1989. Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Peter Dahl är död

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Peter Dahl har avlidit vid 85 års ålder.

– Det är en fantastisk person som jag har fått vara med i 22 år, säger hustrun Tina Dahl Hamrin till SVT.

Peter Dahl föddes i Oslo 1934 men familjen flyttade till Stockholm 1939. Han avled tidigt på fredagmorgonen, på Norges nationaldag 17 maj, berättar Tina Dahl Hamrin.

– När jag pussade honom godnatt och viftade med norska flaggan var han så trött. Men han ville fram till nationaldagen, den skulle han vara med om och det fick han. Det tycker jag känns så bra.

Tina Hamrin Dahl beskriver maken som en person som inte bara var intresserad av sin egen konst, utan också visade stort intresse för hennes forskning om religion.

– Jag har haft glädjen att vara med Peter i 22 år, Taket har varit högt för våra intressen och de har aldrig krockat. Det har aldrig funnits tillstymmelse till att dämpa min forskning eller verksamhet.

– Han var en man som på alla sätt var mycket generös, en givmild person som hela tiden utstrålat kärlek. Jag har alltid känt mig älskad, säger Tina Dahl Hamrin.

En folkkär konstnär

Peter Dahl var målare, grafiker, skulptör och författare.

– Peter Dahl var något så ovanligt som en folkkär konstnär. Vi har inte haft så många sådana. Trender har kommit och gått, men Peter Dahl har hållit sin egen kurs rakt genom konstnärskapet, säger kulturjournalisten och programbeställaren Eva Beckman på SVT.

– Han var en person som inte ville fångas i någon speciell stil, säger konstkritikern Dennis Dahlqvist till SVT.

Tina Dahl Hamrin säger att det märktes att maken var folkkär. Människor kom ofta fram när de gick tillsammans i Stockholm.

– Vanliga människor har kommit fram och sagt ”får jag hälsa”´och ”jag beundrar dig”. Det har varit varit jätteroligt att se. Han blir så glad och tacksam, en del kan bli högfärdiga av men det var inget uns av det.

Genombrottet kom 1984

Dahl utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan, Mejan 1958–1963. Det folkliga genombrottet kom 1984 då Peter Dahl gjorde 87 litografier till ”Fredmans epistlar” samt ett antal oljemålningar, däribland ”Stolta stad” som fångar Movitz eufori under båtfärden över till Djurgården.

Dennis Dahlqvist tror att det är just epistlarna som Peter Dahl främst kommer att bli ihågkommen för.

– Han fångade svenskens själ i Fredmans epistlar. De dagar vi är glada och tar oss ett järn och sjunger, och sen mår dåligt dagen efter.

”En väldigt lekfull person”

Peter Dahl var också känd för sin omfattande modellvärld Carabanien. Ett livslångt projekt som omfattar omkring 30 000 tennsoldater, byggnader, träd, fällbroar, fartyg, lyftkranar, teatrar och en underjordisk spioncentral.

– Han var en väldigt lekfull person, säger Dennis Dahlqvist till SVT.

De sista åren i livet drabbades Peter Dahl av en hjärntumör och diabetes. Han var rullstolsburen efter att ha tvingats att amputera båda benen. På slutet märkte Tina Dahl Hamrin att han försvagades.

– Jag har sett i två veckor hur han varit på väg bort, då blir det mer greppbart. Det är en fantastisk person jag fått vara med i 22 år, säger Tina Dahl Hamrin.

Peter Dahl blev 85 år.

Fakta Peter Dahl

1934–2019, konstnär och författare.

Peter Dahl föddes i Oslo och kom till Stockholm under krigsåren på 1940-talet.

Han fick sin utbildning vid Konsthögskolan 1958–63 under Lennart Rodhe. Dahl var själv lärare vid Gerlesborgsskolan 1960–70, huvudlärare i måleri vid Valand i Göteborg 1971–73 och professor vid Konsthögskolan 1975–79.

Dahl målade i en expressivt realistisk stil.

I tre sviter målningar, ”Vårat rum”, ”Drömmar i soffhörnet” och ”Kalles dröm” (1969–71), angrep han den småborgerliga andan och överklassens lyx.

Vid mitten av 1970-talet började han misstro den politiska bilden. Hans stil blev mjukare och sensuellare och dans- och backanalmotiven fick ibland drag av rokoko.

Som grafiker blev Dahl känd särskilt för sina kongeniala illustrationer till Bellmans ”Fredmans epistlar” (1984). År 1982 utsmyckade Dahl Musikhögskolan i Malmö.

Åren 1975–80 var han verksam som konstskribent i tidningen Arbetaren.

1975 utgav han Modellteckningens grunder, 1982 Målarens arbete och 1993 Oljemålningar 1990–93. Dahl gav ut flera memoarvolymer: Mot ljusare tider (1989), Kanske konstnär (1990), Rätt och fel  (1992) och Ofullbordat (1994).

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.