Peter Englund Foto: TT

Peter Englund: Kungen har fattat ett klokt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Peter Englund välkomnar kungens beslut om att göra det möjligt att gå ur Svenska Akademien. Något som han själv säger sig ha arbetat för under sina år som ständig sekreterare.

Det var under onsdagen som kungen meddelade att han kommer att komplettera stadgarna så att det blir möjligt att lämna Svenska Akademien på egen begäran. Den som inte deltagit i arbetet på mer än två år ska också anses ha lämnat Akademien, uppgav kungen i ett pressmeddelande.

Arbetade själv för förändring

Nu får kungen stöd av Peter Englund, tidigare ständig sekreterare vid Svenska Akademien. ”Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut, som jag välkomnar med stor uppriktighet”, skriver han på sin blogg. Han skriver också att han själv arbetade för en sådan förändring av praxis under sina år som ständig sekreterare.

Lämnade sin stol

Peter Englund lämnade sin stol inom Akademien i början av april, samma dag som ledamöterna Klas Östergren och Kjell Espmark. Ingen av dem är nu delaktig i Akademiens arbete. Huruvida Peter Englund nu tänker ansöka om formellt utträde ur Akademien, vilket Klas Östergren redan gjort, skriver han inget om på sin blogg. Englund säger till Kulturnyheterna att han inte vill uttala sig vidare i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.