Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Pomerantsev om varför fler borde fokusera på sitt eget budskap istället för att anklaga motståndare för desinformation. Foto: Christine Olsson/TT

Peter Pomerantsev: ”Vi måste vara bättre än Putins propaganda”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Pomerantsev, själv född i Sovjet, har skrivit två böcker om bland annat rysk propaganda, trollfabriker och falska nyheter. Nu varnar han demokratiska krafter för att fokusera för mycket på motståndarsidans desinformation istället för sitt eget budskap. 

I veckan anordnade Svenska Akademien en konferens om hoten mot yttrandefriheten. Bland de internationella gästerna fanns bland andra den amerikanske historikern Timothy Snyder och den finsk-estniska författaren Sofi Oksanen – och så den brittiske författaren och journalisten Peter Pomerantsev.

Hans böcker har handlat om informationskrig och propaganda, ofta med fokus på Ryssland. I en intervju med Kulturnyheterna varnar han för att lägga för stor vikt vid att avslöja desinformation och lögner från icke-demokratiska krafter, istället för att lyfta fram korrekt fakta på ett sätt som gör att folk vill lyssna. 

– Essensen av elakartad propaganda är att skapa identiteter som är våldsamma, paranoida och aggressiva. Det går inte att motarbeta genom att bara avslöja att det handlar om en lögn, eftersom det går så mycket djupare än så.

”Vill sammanföra sanning och rättvisa” 

Eftersom att det är svårt – kanske till och med icke-önskvärt – att reglera spridandet av desinformation i en demokrati med yttrandefrihet så menar Peter Pomerantsev att man istället ska tävla med bättre kommunikation.  

– Man måste vara bättre än den andra sidan, bättre än alla Goebbels och bättre än Putins propagandamodeller. Det är ett race, och vi måste vinna det.  

Peter Pomerantsevs eget bidrag till den här tanken är The Reckoning Project, som han är medgrundare till. Det är en organisation av journalister och jurister som tillsammans jobbar med att samla in vittnesmål om krigsbrott som begåtts av Ryssland under kriget i Ukraina. Journalisterna publicerar artiklar och dokumentärer, samtidigt som juristerna bygger upp åtal för att kunna ställa de ansvariga inför rätta.

– Vi vill sammanföra sanningen och rättvisan, det är som en sköld mot både desinformation och mot straffrihet, säger Peter Pomerantsev. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.