Peter Wolodarski tar över rodret på Dagens Nyheter. Foto: Scanpix

”Jag tror inte på revolutioner”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Wolodarski, chef för Dagens Nyheters ledarredaktion, tar över Gunilla Herlitz jobb. Nu blir han chefredaktör för hela tidningen.

Peter Wolodarski, 34, blir ny chefredaktör för Dagens Nyheter. Därmed tar den forne ledarskribenten över jobbet från tidningens nuvarande publisher Gunilla Herlitz, som går över till en renodlad vd-roll. Ledarskiftet väntas äga rum redan den 1 mars.

– Pressen är satt under press och vi behöver förändras. Vår affärsmodell, precis som alla tidningars i Europa, är under hårt tryck samtidigt som läsmönstren ändras. Då är det viktigt att slå vakt om kvalitetsjournalistiken. Det blir tufft men roligt, jag är väldigt entusiastisk, säger Peter Wolodarski till Kulturnyheterna.

Vad kommer att hända härnäst?

– Det kommer inte att ske en revolution, jag tror inte på revolutioner. Jag tänker först och främst träffa medarbetarna och prata mer med dem eftersom det här egentligen inte skulle komma ut nu, jag tillträder först i mars. Sedan kommer jag att fortsätta Gunilla Herlitz arbete. Jag vill stärka tidningen ännu mer och tycker till exempel att kulturdelen är extremt stark och viktig, speciellt i det nätekosystem som vi lever i. Kulturdebatten som förs i DN får stort eko på nätet och det ska vi värna om.

Du har varit opinionsbildare under lång tid, hur känns det att lämna det?

– Jag kommer fortfarande att skriva söndagskrönikor men när jag arbetar på nyhetsplats förs det så klart ingen opinionsbildning. Jag är väldigt engagerad i nyhetsarbetet och ser fram emot det.

”Övertygad om att han kommer göra ett bra jobb”

Gunilla Herlitz uppger för Kulturnyheterna att hennes övriga uppdrag varit en motor i beslutet att låta Peter Wolodarski ta över chefredaktörstolen. Hon kommer nu att tillträda som affärsområdeschef för News Sweden och Bonnier AB samt bli styrelseordförande för Expressen och Bink.

– Jag började som chefredaktör och fick med tiden allt fler tidskrävande uppdrag, så det är absolut en anledning till att jag nu lämnar över. Min förhoppning är att DN även i fortsättningen kommer att ha en stor roll i idé- och kulturdebatten och att Peter Wolodarski kan sätta sin prägel, säger hon. 

Nu när du lämnar ditt uppdrag, vilket avtryck tror du att du har lämnat?

– Det mest tydliga är att vi gjorde om tidningen helt 2011, sedan är jag förstås nöjd med att DN är en lönsam tidning. Jag och Peter Wolodarski har jobbat väldigt nära under de här åren och förändringarna, så jag är övertygad om att han kommer att göra ett bra jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.