Nu kan Hilma af Klints målningar köpas – som NFTs

Hilma af Klints målningar säljs som NFT: ”Konst som överskrider tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har samtliga målningar från Hilma af Klints svit ”Målningarna till templet” blivit NFT:er. Det är bland annat artisten Pharrell Williams som ligger bakom projektet.

Hilma af Klints svit ”Målningarna till templet” innefattar 193 konstverk skapade mellan 1906 och 1915. Nu har samtliga målningar blivit NFT:er, Non Fungible Tokens, och det är artisten Pharrell Williams som står bakom.

– Vacker och betydelsefull konst överskrider tiden och Hilma af Klints konst är ett perfekt exempel på det, säger Williams i ett uttalande. Vi är hedrade att få visa hennes konst på den här plattformen och att verkligen få hylla en anmärkningsvärd kvinna.

NFT:erna är resultatet av ett samarbete mellan bokförlaget Stolpe, som har gett ut böcker om och med af Klints målningar, VR-produktionsbolaget Acute Art och Pharrell Williams företag GODA, Gallery of Digital Assets.

Tillgängliga för köp

Verken ägs från början av Stiftelsen Hilma af Klints verk, och Williams, tillsammans med GODA, har fått tillstånd att omvandla verken till NFT:er och även sälja dem.

Totalt har 193 NFT:er skapats och fler än 160 är tillgängliga att köpa genom en auktion. Resterande 30 NFT:er kommer inte att säljas, utan istället användas i marknadsföringssyfte, enligt GODA. 

Aktionen av af Klints NFT:er pågår mellan 14 och 17 november.

Släktingar kritiska

Hedvig Ersam är barnbarn till Hilma af Klints brorson Erik af Klint och hon är kritisk till försäljningen.

– Även om du inte tror på andar, så bär alla på andliga övertygelser och strävanden efter något högre i livet. Hilma af Klints målningar berättar om det för oss. Att man nu slår mynt av konstverken och säljer dem som NFT:er går helt emot hennes vilja, säger Hedvig Ersam till Hyperallergic, en konsttidning på nätet.

VAD ÄR EN NFT?

Att köpa en NFT, Non Fungible Token, innebär att köpa ett ägarbevis till ett digitalt konstverk. Detta görs med hjälp av blockkedjeteknik, känt som tekniken och mjukvaran bakom kryptovalutan Bitcoin.

Kända NFT:er som “Everydays: The First 5000 Days” har sålts för 69 miljoner dollar och samlingen“Bored Ape Yacht Club” för totalt omkring 500 miljoner dollar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.