Rikard Wolff hyllar Édith Piaf – från vardagsrummet

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det 100 sedan den franska musiklegenden Édith Piaf föddes. För att fira jubileet har Rikard Wolff arrangerat en hyllningkonsert i sitt eget vardagsrum.

Rikard Wolff förbereder sig för inför kvällens arrangemang, där han har riggat en scen i sitt vardagsrum.

– Den är naivt berättad, med leksaker, bilar och dockor om min egen uppväxt och relation till Piaf som jag drabbas väldigt starkt av.

Sparvungen

Édith Giovanna Gassion föddes 1915 i Belleville, Paris under fattiga förhållanden.

– Hon sig upp från någonting som var rännstenen och blev en av världens högst betalda artister, utan att egentligen förlora kontaketen med den världen.

För sin nervösa energi och späda kropp, fick hon smeknamnet ”Le môme piaf” – den lilla sparven eller sparvungen, vilket även blev ett artistnamn hon bar livet ut. 

”En möjlig låtsaskompis”

Föreställningen bygger på en uppsättning Rikard Wolff gjorde på Dramaten för tio år sen. Det är en berättelse om sångerskans liv och inverkan på hans egen uppväxt.

– Egentligen handlar den om stjärnan och idolen, som blir en möjligt låtsaskompis genom livet. Genom livets svårigheter och de tuffa åren fram till 20 ungefär.

”En berättelse i rösten”

Under sin uppväxt fungerade sångerskan som en mentor för artisten och skådespelaren Rikard Wolff. Édith Piaf hjälpte honom att både att bli skådespelare och att komma ut som homosexuell.

– Att bli till som människa, att våga lita på sig själv och sitt behov av att inte ge sig. Att stå upp för den man är lärde Piaf mig när jag var tolv, tretton år, berättar Rikard Wolff.

– Hon fanns där innan jag ens kunde franska. Det var som att hon hade en berättelse om livet i den där rösten, och den har jag aldrig släppt.

Föreställningen ”Piaf 100 år – Hemma hos Rikard Wolff” visas den 19/12 20:00 i SVT 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.