Ur tv-programmet ”På besök, Georg Eliasson tar emot” Sänt under säsongen 1955. Här ses Marie Adams trio framträda i programmet. 3:e fr.v. ses Eva Engdahl (Marie Adams), pianist, kapellmästare och kompositör. T.h. står programledaren Georg Eliasson, textförfattare, förlagschef och radioman. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT

Pianisten Eva Engdahl död

Uppdaterad
Publicerad

Pianisten, kapellmästaren och musikpedagogen Eva Engdahl har avlidit 93 år gammal.

Eva Engdahl debuterade på Stockholms konserthus 1944 efter studier på Karl Wohlfart, Gottfrid Boon och senare som Svenska Musikerförbundets stipendiat för Jules Gentil vid École Normale de Musique i Paris.

Hon framträdde ofta som pianosolist vid konserter under 40- och 50-talen, och startade Sveriges första pianotrio av den klassiska sättningen piano, bas och trummor. Bland de kompositörer som stod på repertoaren var Beethoven, Debussy, Ravel och Gershwin.

Jazzade under pseudonym

Vid slutet av 1940-talet blev namnet Marie Adams ett känt namn inom underhållningsmusik i radio. Det ansågs inte passande för en kvinna, och särskilt inte en konsertmusiker, att spela jazz, så Engdahl arbetade under pseudonym.

Hon turnerade i hela Norden, gästspelade i länder som Tyskland och England, och var kapellmästare för bland annat Casinos ABC-revy och jazzfestivaler. ”Eva var sannolikt Sveriges första kvinnliga jazzpianist tillika kapellmästare”, skriver Nordic music management i ett pressmeddelande.

Från radion kom hon på 1950-talet till Sveriges television. I slutet av 1960-talet flyttade Eva Engdahl till Avesta och arbetade som musikpedagog.

Eva Engdahl var mamma till jazzmusikern George ”Jojje” Wadenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.