Laura Netzel vid flygeln. Foto: Sveriges Radio P2/fotograf okänd

Pianokonsert uruppförs efter 120 år

Uppdaterad
Publicerad

Finska musikforskare håller på att färdigställa en pianokonsert som komponerades vid förra sekelskiftet av finsk-svenska Laura Netzel, en av många kvinnliga tonsättare som var framgångsrik i livet men blivit bortglömd efter sin död. 

Många krafter i det klassiska musiklivet verkar för att återupptäcka de kvinnliga tonsättare som varit kända och etablerade, ofta framgångsrika i sin samtid, men som inte tagits upp i musikhistorien. Laura Netzel (1839-1927) är ett bra exempel. 

Spelad i Europa

Hon debuterade som tonsättare 35 år gammal under pseudonymen N Lago och blev väl mottagen, skriver Musikverket i en biografi. Först 15 år senare avslöjade hon sin verkliga identitet och gick runt sekelskiftet in i sin mest produktiva period, då hon även nådde utanför Sveriges gränser. Laura Netzel – född i Finland, uppvuxen och verksam i Stockholm – var en av de fåtaliga nordiska tonsättare som fick sina verk publicerade på de stora europeiska musikförlagen och därmed kunde nå ut till orkestrar i världen.

”Originell och djärv”

”Hennes musik ansågs vara originell och djärv och hon gjorde sig ett namn i det manligt dominerade musiklivet i Europa. Men i musikhistorien har hon sopats under mattan och därmed fallit i glömska för den breda allmänheten, precis som många andra kvinnliga tonsättare”, säger Elisabet Andersson, musikbibliotekarie på Musik- och teaterbiblioteket. 

Från den perioden, när Laura Netzel var 60-65 år gammal, härstammar också den nu upptäckta pianokonserten, alltså ett verk för symfoniorkester och solopiano. 

Helt partitur

-Partituret till konserten samt en del andra källor till den har sedan ungefär Laura Netzels död,  funnits i Musik- och teaterbibliotekets samlingar i Stockholm – uppordnade, katalogiserade och numera även digitaliserade. Det som saknades var inte partituret utan kanske intresset för Laura Netzels musik, säger Marina Demina på Musik- och teaterbiblioteket. Kul att konserten kommer att spelas.

Forskarna Petteri Nieminen och Jussi Mattila från Savolax Musikaliska Sällskap har utgått från Laura Netzels handskrivna partitur – där dock tio sidor av finalen saknas. Forskarna är nu i färd med att rekonstruera slutet, delvis med ledning av liknande partier i Netzels övriga verk. Hela arbetet sker i samarbete med bl a svenska KVAST (Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare) och pianisten Stefan Lindgren. 

”Orkestreringen är ovanlig med bl.a. harpa i orkestern och harmoniskt sett är verket mycket innovativt.  

Arbetsgruppen som tagit fram verket är övertygad om att det kommer bli en omistlig del av det nordiska musikarvet”, skriver KVAST i ett pressmeddelande. 

Laura Netzels pianokonsert kommer att uruppföras av Saimaa Sinfonietta nästa år på musikfestivalen i den finska staden S:t Michel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.