Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pippi fyller 75 – firas med antologi

Pippi fyller 75 – firas med antologi

Uppdaterad
Publicerad

Samma år som andra världskriget tog slut dök den första boken om Pippi Långstrump upp. I år är det 75 år sen. Nu firar man den fria och fräkniga sagofiguren med jubileumsboken Pippiperspektiv.

Boken är en antologi där skribenter och tecknare ger sin bild av karaktären Pippi och allt runtomkring henne. Den handlar om allt från vilka spår hon satt i modevärlden till hur hon bryter samtalskonventioner.

– Vi försökte göra en bok som hade många olika perspektiv som utgångspunkt, både till form och innehåll. Både använda Pippi som perspektiv för att se på världen, och se på Pippi ur olika perspektiv, säger Maina Arvas, redaktör för boken.

“Hon var verkligen konstig”

En av skribenterna är 2016 års Alma-pristagare Meg Rosoff. I sin text skriver hon om det första mötet med en ny sorts sagofigur.

– Vi hade inte översatta böcker i USA. Alla kom från engelskan. Så den här konstiga figuren från Sverige dyker upp, och hon var verkligen konstig jämfört med andra bilderböcker. Hon såg konstig ut, hon betedde sig konstigt, säger Meg Rosoff och fortsätter:

– Det fanns ingen amerikansk moral som ”sen var hon en duktig liten flicka och levde lycklig i sina dar”.

Vill hylla Annika

Karaktären Pippi ställs ofta i kontrast till sin kompis Annika, som beskrivs som en duktig flicka. Linda Skugge vill i sin text hylla Annika och skriver om hennes relation till rollen som duktig flicka.

– Man itutas att man ska vara Annika, men sen så sitter alla andra och säger att Pippi är så bra. Så det blir något schizofrent. Jag tänker att det är något väldigt bra att vara duktig flicka, och att det är tråkigt att man ska tala ner det.

Se mer i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer