Planer på ryska och franska CNN-kanaler

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland tänker starta en global engelskspråkig tv-nyhetskanal för att sprida Moskvas linje i världsfrågorna och för att putsa upp Rysslands anseende utomlands.

Den nya kanalen ska heta Russia Today (RTTV) och ska kunna ses via satellit i Ryssland, de före detta sovjetstaterna, Europa, USA och en del asiatiska länder, skriver ryska tidningar.

Tv-kanalen backas främst upp av nyhetsbyrån Ria men även tv-kanalen Rossija väntas samarbeta med RTTV enligt tidningen Vedomosti.

Tv-kanalen kommer att ”reflektera Rysslands ståndpunkt i de viktigaste frågorna som rör internationell politik och informera sin publik om händelser och fenomen i den ryska vardagen” skrev tidningen Rossijskaja Gazeta på tisdagen.

Ung chefredaktör

Chefredaktör blir 26-åriga Margarita Simonjan, som tills nyligen rapporterat från Kreml för Rossija.

Bakom den nya kanalen står Michail Lesin, presidentrådgivare och före detta informationsminister, och president Vladimir Putins pressekreterare Aleksej Gromov.

Kanalen kommer att sända dygnet runt med start i höst och kommer att få cirka 500 anställda, varav 200 journalister, enligt tidningen Izvestija.

Risk för propaganda

Reaktionerna är blandade. De flesta kommentatorer uttrycker tvivel på ”ryska CNN:s” möjligheter att göra något större intryck på den globala mediemarknaden.

– Om propaganda motsäger sakernas verkliga tillstånd och andra kanaler visar den verkliga situationen i Ryssland, så tror jag att pengarna till större delen kommer att vara bortkastade, sade Igor Jakovenko, ordförande i ryska Journalistförbundet, till tidningen Moscow Times.

Han spådde att det blir på det viset, eftersom tv-kanalen ska försöka förbättra bilden av Ryssland genom att visa makthavarna i en god dager.

Beslutet kommer samtidigt som den ryska staten tar ett allt hårdare grepp om de ryska medierna och Ryssland utsätts för internationell kritik för att vara allt mindre demokratiskt.

Ny nyhetskanal även i Frankrike

Planerna på en rysk CNN-kanal är inte ensam i sitt slag i Europa. I Frankrike finns liknande planer.

EU-kommissionen gav på tisdagen grönt ljus åt planerna på att starta en fransk internationell nyhetskanal som kan konkurrera med BBC och CNN. Kommissionen har kommit fram till att projektet inte bryter mot EU:s regler för statligt stöd.

Franska internationella nyhetskanalen (CFII) är ett samarbete mellan statliga France Télévisions och den privata kanalen TF1, där regeringen bidrar med 30 miljoner euro, motsvarande cirka 274 kronor.

– Jag är glad över att kommissionen kunnat ge klartecken åt detta projekt för en public service-tv-kanal, sade EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes i en kommentar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.