Planerad film om Christchurch upprör offer och borgmästare

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade filmen They are us ska handla om terrorattentatet i Christchurch och den nyzeeländska premiärministern Jacinda Arderns reaktion.

Beslutet att låta premiärministern vara fokus för handlingen har upprört många.

I fredag förra veckan startades en namninsamling av det nationella muslimska ungdomsförbundet som vill att produktionen av filmen They are us ska läggas ner. Under onsdagsmorgonen hade insamlingen över 70 000 signaturer.

Terrordådet riktade sig mot en moské och fler av attentatets offer och nyzeeländska muslimer är starkt kritiska till att filmen istället ska handla främst om premiärminister Jacinda Ardern.

Borgmästare vill inte släppa in filmteam

”Filmen kretsar kring vita människor och kommer därför att fortsätta med ’white-washing’ av det fruktansvärda våld som riktats mot muslimer” står det i namninsamlingen.

Även Christchurchs borgmästare Lianne Dalziel är djupt kritisk mot den planerade filmen och säger att hon inte vet var den ska spelas in, men att filmteamen ”inte är välkomna” till staden, skriver New Zealand herald.

”Väldigt känsligt”

Premiärministern själv har uttalat sig och sagt att hon varken varit inblandad eller vetat om att den amerikanska filmen var i görningen.

”Det är väldigt tidigt och väldigt känsligt för Nya Zeeland”, säger hon i ett uttalande.

Ett av offrens familj har skrivit ett brev till skådespelaren Rose Byrne, tänkt att spela Ardern i filmen, och bett henne att tacka nej till rollen.

I måndags drog sig den nyzeeländska producenten Philippa Campbell ur projeket. Filmen ska skrivas och regisseras av regissören Andrew Niccol, även han från Nya Zeeland.

51 dödades

Den australiske högerextremisten Brenton Tarrant dömdes 2020 till lagens strängaste straff på Nya Zeeland: livstids fängelse, utan möjlighet till förtida frigivning. 51 personer dödades och 40 skadades när Tarrant öppnade eld i al Noor-moskén i Christchurch under fredagsbönen den 15 mars 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.