Plåtbit i jorden var påvligt sigill

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan hittade Per Olsson ett litet blyföremål hemma i trädgården i Lomma när han skulle gräva en rabatt. Fyndet, som liknade ett mynt, lades undan och glömdes bort.

Men förra året tog sonen i huset, Magnus Olsson, som nu hunnit bli 33 år och historieforskare, fram den lilla metallpengen igen. Han tog den med sig till Myntkabinettet i Stockholm där man blev eld och lågor åt det som visade sig vara ett påvligt sigill från 1100-talet.

– Fyndet är unikt och spännande. Det visar att Lomma och andra delar av Skåne hade kontakt med centrala Europa redan under 1100-talet, säger Magnus Olsson till Sydsvenskan.

Sigillet, som pryds av bilder av helgonen Paulus och Petrus, följde med en skrivelse från påven Eugenius III i Rom och skulle antagligen till ärkebiskopen i Lund.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.