Hugh Hefner, troligtvis mest berömd som grundare av tidskriften Playboy, har somnat in vid en ålder av 91 år. Bilden är tagen 2010. Foto: TT

Playboy-grundaren Hugh Hefner är död

Publicerad

Hugh Hefner, grundare av den ikoniska tidskriften Playboy, är död. Han somnade fridfullt in i sitt hem i Los Angeles, 91 år gammal.
”Min far levde ett exceptionellt och inflytelserikt liv”, skriver hans son Cooper Hefner.

Den amerikanske mediemogulen Hugh Hefner dog av naturliga orsaker och var omgiven av sin familj, uppger företaget Playboy Enterprises.

Grundade Playboy

Hefner är troligtvis mest berömd som grundare av tidskriften Playboy. Tidskriften grundades 1953 med ambitionen att vara ett mer sofistikerat alternativ till andra herrtidningar, med innehåll som blandade erotiska bilder på kvinnor med journalistiska reportage och intervjuer.

Playboy har sedan dess vuxit till att bli ett av världens mest igenkännbara varumärken, och har genom åren både hyllats och kritiserats för sin syn på och porträttering av kvinnor och sexualitet.

Hugh Heffner på Toronto international film festival, 2009. Foto: TT

”En pionjär inom kultur och media”

”Min far levde ett exceptionellt och inflytelserikt liv som pionjär inom kultur och media och som en stark röst bakom några av vår tids mest betydelserika sociala och kulturella rörelser, genom att förespråka yttrandefrihet, medborgerliga rättigheter och sexuell frigörelse,” skriver Cooper Hefner, Hugh Hefners son och kreativ chef vid Playboy Enterprises, i ett uttalande.

”En amerikansk ikon och Playboys grundare, Hugh M Hefner gick bort i dag. Han blev 91. #RIPHef” twittrar Playboy. Foto: Twitter

När The New York Times 1992 frågade honom i en intervju vad han var mest stolt över, svarade han:

”Att jag förändrade attityden till sex. Att trevligt folk kan bo ihop nu. Att jag renade begreppet sex innan äktenskap. Det får mig att känna mig tillfreds.”

Blev 91 år

Hugh Hefner somnade under onsdagen fridfullt in i sitt hem i Los Angeles, känt som Playboy Manison, uppger företaget.

Hefner blev 91 år gammal.

Modellen och tv-personligheten Kim Kardashian har twittrat efter beskedet om Hefners bortgång att hon är hedrad över att ha fått vara en del av Playboy: ”Du kommer att vara oerhört saknad!”. Foto: Skärmdump Twitter: @KimKardashian

Silvstedt och Hefner

Ett namn från Sverige som förknippas med Hefner är modellen och skådespelaren Victoria Silvstedt, som 1997 fick utmärkelsen ”årets playmate” i Playboy.

Victoria Silvstedt utanför Playboy mansion 1997. Foto: TT

Kritiserades för synen på könsroller

Hugh Hefner blev också starkt kritiserad för en kränkande kvinnosyn, bland annat av författaren Susan Brownmiller som 1970 konfronterade Hefner i en tv-show: ”När Hugh Hefner visar sig med en bomullssvans fäst på ändan, då har vi jämställdhet”, skriver The Washington Post.

Feministen Gloria Steinem jobbade under en kort period på en Playboy-klubb i New York i researchsyfte till reportaget ”A bunny's tale” (en kaninsvans historia) som hon skrev 1963.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hugh Hefner 1926-2017

Mer i ämnet