Ur kortfilmen ”Pleasure”.

Porrskildring tävlar i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Ninja Thyberg vill ifrågasätta kropp och gruppdynamik med kortfilmen ”Pleasure”.

Den svenska regissören Ninja Thyberg tävlar med kortfilmen ”Pleasure” i Cannes prestigefyllda Kritikervecka, på torsdagen utses vinnaren. ”Pleasure” skildrar en porrfilmsinspelning som arbetsplats. SVT träffade regissören i Cannes.

– Det som är väldigt tydligt är att gränserna hela tiden flyttas fram, att man söker det som är mer och mer tabu. Nakenhet och en sexakt räcker inte längre, det blir mer och mer extremt, säger Ninja Thyberg till SVT.

Ninja Thyberg vill ifrågasätta porren och vår syn på kroppen, utan att skriva publiken på näsan. Resultatet är en film med provokativa bilder, men som också visar en porrfilmsinspelning som en dag på jobbet, med samtal mellan kollegor och intriger.

– Porren är här för att stanna, så det är viktigt att prata om varför den ser ut som den gör, och varför finns det en efterfrågan på den här typen av bilder, säger Ninja Thyberg.

Trots starka bilder blev filmen väl mottagen under visningarna i Cannes och Ninja Thyberg hoppas kunna fortsätta utforska teman som kropp och grupptryck i framtiden, gärna i ett längre format än en kortfilm.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Klippning: Mikael Eriksson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.