Författaren, konstnären och pluppskaparen Inga Borg. Foto: Opal förlag

Pluppskaparen Inga Borg är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och konstnären Inga Borg har gått bort, rapporterar TT. Hon var kanske mest känd för sina barnböcker om fjällfiguren med det blåa håret, Plupp.

– Hon har varit sjuk en längre tid och det här var förväntat och väldigt stillsamt, säger sonen Ante Grubbström till TT.

Inga Borg debuterade som konstnär och som författare 1955, då hennes första bok Plupp och renarna gavs ut. Hon fortsatte skriva om den fjällboende sagofiguren som talar med djur under 50 år och totalt blev det 24 böcker. 

– Plupp var i högsta grad en levande figur i familjen. Jag var fyra år när den första boken kom ut och innan dess ritade min mamma på spännpapp i barnkammaren och hittade på sagor. Där fanns ett förstadium till figuren, berättar Ante Grubbström för TT.

Illustrerade själv

Inga Borg utbildade sig vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och hon illustrerade ofta sina böcker själv. Som ung besökte hon de svenska fjällen där hon fick inspiration till sin folkkära karaktär, som varken är flicka eller pojke utan en ”osynling” som pratar med djur och bor vid sjön Blåvattnet, någonstans långt upp i norr.

I flera av böckerna lämnade Plupp dock fjällvärlden och träffade djur och andra varelser runt om i Sverige, och på Island.

Förutom berättelserna om Plupp skrev Inga Borg en rad andra böcker, som ofta handlade om djur och natur. För sitt skrivande belönades hon med Elsa Beskow-plaketten 1970 och med Litteraturfrämjandets pris 1980. 

Inga Borg blev 92 år gammal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.