Foto: SVT

Poddmakarna som gör spelreklam: Avgörande för vår ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om spelreklam fortsätter. Under onsdagen öppnade regeringen för ett eventuellt totalförbud av reklamen som breder ut sig allt mer. Tidskriften Offside har helt tagit avstånd från reklamen medan poddmakarna Kristoffer K Svensson och Anna Björklund menar att reklamen är en viktig inkomstkälla för Sveriges kulturliv.

Som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat uppskattas spelbolagen ha lagt nästan 7,5 miljarder kronor på reklam under 2018, närmare en fördubbling mot två år tidigare, enligt en mätning från Kantar Sifo. Samtidigt har antalet svenskar med spelproblem ökat kraftigt i tre års tid.

På onsdagen meddelade regeringen att de nu tillsätter en utredning för att ytterligare ta fram åtgärder mot spelbolagen, vars marknadsföring civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en intervju med Kulturnyheterna beskriver som ohållbar.

Spelreklam i kulturvärlden

”Den journalistiska integriteten stod på spel”

Tidskriften Offside är nordens största fotbollsmagasin. Trots att de, likt många andra tidskrifter, är beroende av annonspengar för att överleva beslutade de förra året att tacka nej till alla spelannonser, berättar Anders Bengtsson, chefredaktör för Offside.

– Vi tackar nej till drygt 500 000 kronor om året som vi har fått de senaste åren från spelbolagen i form av annonsintäkter, så det var ett jättestort beslut, det är ungefär 35 procent av våra totala annonsintäkter per år, säger Anders Bengtsson.

– Vi kände att den journalistiska integriteten stod på spel när vi å ena sidan förväntades granska både spelbolagen och deras verksamhet, och dyka ner i matchfixningsproblematiken, samtidigt finansieras vår journalistik av spelbolagen.

Vanligt bland podcasts

Det är inte bara tidskrifterna som är beroende av annonspengar, detsamma gäller för till exempel poddar. Där har reklam för betting och nätcasinobolag blivit ett allt vanligare inslag.

Men trots kritiken är det för satirpodden Della Monde självklart att göra spelreklam. Poddmakarna Jonatan Unge, Simon Svensson och Kristoffer K Svensson driver till och med en kampanj för att bevara den.

– Det är ingen som vill försvara spelreklam och då tyckte jag det kändes roligt att faktiskt göra det när den har så mycket positiva effekter som den har, säger Kristoffer K Svensson.

Han menar att spelreklamen varit avgörande för deras podcast. Spelbolagen betalar ungefär 25 000 kronor per avsnitt för reklamen. Nyligen twittrade K Svensson: ”Spelbolagen gör mer för det fria kulturlivet varje vecka än någon kulturminister någonsin gjort”.

– För det jag jobbar med har det varit helt avgörande... att vi kan ta det från en hobbynivå till att ha det som jobb.

Ser du inget etiskt dilemma med att marknadsföra de här produkterna?

– Nej, det gör jag inte, säger han.

Debatten är för snäv

Även Anna Björklund har i sin podcast Della Q gjort spelreklam. Hon menar att debatten som uppstått kring spelreklamen har ett alltför snävt perspektiv.

– De flesta människor klarar ju av att spela måttligt, och spelmissbruk tror jag har med andra saker att göra än reklam. Jag vet inte om man haft en sådan här debatt i Sverige sedan 70-talet om att reklam är djävulen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelreklam i kulturvärlden

Mer i ämnet