Den danske stjärnpoeten Yahya Hassan blev 24 år gammal. Foto: TT

Danska stjärnpoeten Yahya Hassan är död

Uppdaterad
Publicerad

Den danska poeten Yahya Hassan har avlidit, endast 24 år gammal, rapporterar danska Berlingske Tidende.

Den dansk-palestinska poeten Yahya Hassan avled under onsdagen. Den närmsta familjen bekräftar för den danska tidningen Berlingske Tidene att han har hittats död i sin lägenhet. Polisen misstänker i nuläget inget brott.

Poetens förläggare Simon Pasternak uttrycker sin sorg i ett pressmeddelande:

”Yahya Hassan fyllde 24 år. Tjugofyra år. Det är ju ingenting, det är en katastrof. Jag har känt honom sedan han var 16 år gammal, denna lysande pojke med den enorma talangen, nerverna utanpå kläderna, men med den store talangens sömngångaraktiga säkerhet”.

Simon Pasternak beskriver en poet som insisterade på att ha sin egen röst och som inte böjde sig för någon.

”Han ville vara sig själv och skriva de dikter han ville – till den enorma kostnad det hade. Nu är han död. Det går inte att bära”.

Mest sålda diktdebuten i Danmark

Yahya Hassan föddes 1995 och växte upp i Århus. Hans kriminella karriär började tidigt och han placerades på ungdomshem, det var där en lärare upptäckte hans talang för att skriva.

Han debuterade 2013 som 18-åring med diktsamlingen Yahya Hassan som fick ett enormt genomslag och rosades av kritikerna. Diktsamlingen blev den mest sålda poesidebuten någonsin i Danmark, och katapulterade den unge poeten till omedelbar stjärnstatus.

Det självbiografiska var bränslet i Hassans dikter, som ofta kretsade kring hans uppväxt, invandrargemenskapen, våld, övergrepp, fängelse, droger och psykisk sjukdom.

Yahya Hassan var kontroversiell både i sitt privatliv och i det offentliga. Han uttalade sig om hyckleri och dubbelmoral inom den muslimska underklassen i media, något som ledde till en hård och infekterad debatt i hemlandet Danmark.

Skrev diktsamling på rättspsykiatrisk avdelning

Åren efter debuten utvecklade han en beroendeproblematik och började dela med sig av sitt vilda leverne på sociala medier genom att posera med vapen och droger.

2016 dömdes han till fängelse för att ha skjutit en man, och två år senare erkände han sig skyldig till 42 brott och dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Den nya självbiografiska diktsamlingen, Yahya Hassan 2, skrev han på den rättspsykiatriska anstalten och den handlar om hans turbulenta liv efter succén med debuten. Även denna diktsamling har lovordats av kritikerna, och nominerades under våren till Nordiska rådets litteraturpris.

”Aldrig tidigare läst något så självbiografiskt”

Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts förlag, berättar att han först var skeptisk till att ge ut Hassans poesi.

– Jag trodde att det kanske var en skandalbok som möjligen var intressant i sin danska kontext. Men så läste jag den. Det var bra poesi och jag märkte hur jag drogs in i den. Jag hade aldrig tidigare läst något som var så självbiografiskt, utlämnande och också våldsamt på ett sätt. Hans unika poetiska röst gjorde att texten inte blev aggressiv utan något vackert, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.