Fateme Ekhtesari. Foto: Sofia Stenström

Poeter fängslade i Iran

Uppdaterad
Publicerad

De två persiska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi sitter fängslade i Teheran. Författarförbundet och Svenska PEN kräver att de släpps.

Tidigare i höstas var Fateme Ekhtesari i Sverige och medverkade vid Göteborgs Poesifestival. Enligt uppgifter som festivalens ledning tagit del av sitter hon och författarkollegan Mehdi Moosavi sedan början av december fängslade i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

– Vi har uppgifter inifrån fängelset att de sitter där, säger Linn Hansén, konstnärlig ledare för Göteborgs poesifestival.

Hon berättar för Kulturnyheterna att de båda försvann i början av december. De två skulle åka tillsammans till Turkiet men stoppades på flygplatsen.

– Polisen sa att de hade utreseförbud och de kallades på förhör dagen efter. Men det förhöret gick de inte på, säger Linn Hansén. Och dagen efter det var de försvunna. Fatemes bil stod kvar utanför Mehdis hus.

I en text i Aftonbladet kräver hon tillsammans med Författarförbundet, Svenska PEN och flera andra författare och poeter att Ekhtesari och Moosavi  släpps.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.