Foto: Ann Edliden/TT

Poeter får ersättning för dikter i dödsannonser

Publicerad
Att använda sig av en dikt eller vers för att illustrera en dödsannons när en nära anhörig går bort är vanligt. Men det är inte lika vanligt att upphovspersonen får betalt.

Upphovspersonerna till dikter i dödsannonser har länge varit utan ersättning, men nu har ett avtal tecknats mellan Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) och Administration av litterära rättigheter i Sverige (ALIS), som ska se till att poeter som skrivit de dikter som används i dödsannonser får ersättning.

Frågan har varit omdiskuterad länge och enligt SBF har man uppmanat sina anslutna byråer att inte föreslå skyddade verk i dödsannonser, utan erbjudit exempelvis verser ur bibeln de senaste åren. Trots detta används ändå upphovsskyddade dikter i hög utsträckning.

Upphovsrätten viktig

”Juridiskt sett har det här varit otillåtet. Vi förstår att man inte vill bråka med sörjande om en vers i en annons men om vi vill ha litteraturen och poesin behöver faktiskt de som skapar den, och ofta har det som enda levebröd, ha ersättning för sitt arbete varje gång det används. I vårt samhälle är systemet med upphovsrätt en viktig del i att hålla litteraturskapandet vid liv,” säger ordförande för ALIS, Eduard Pröckl, i ett pressmeddelande.

Måste publiceras via en begravningsbyrå

Administrationen kommer att skötas genom webbplatsen familjesidan.se, där de som annonserar på sidan får upphovsrätten reglerad. Det innebär att alla dikter som publiceras genom en auktoriserad begravningsbyrå får upphovsrättspengar. Om dödsannonserna i stället går direkt via tidningen som publicerar dem gäller inte avtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer