Diane Warren om samarbetet med Lady Gaga

Uppdaterad
Publicerad

Diane Warren, årets Polarpristagare i populärmusik, har skrivit hits till artister som Aretha Franklin, Cher och Lady Gaga. För Kulturnyheterna berättar hon om sin relation till låten Til it happens to you, som hon skrev till Lady Gaga och som gav metoo-rörelsen en knuff framåt.

– Låten har haft stor betydelse för många och har bidragit till att man har börjat prata om sexuella övergrepp, säger Diane Warren.

”Genom hennes fingertoppskänsla har hon valt att arbeta med en bredd av artister. Det finns ingen bättre”, löd Polarprisjuryns motivering.

Under tisdagen stod klart att den amerikanska låtskrivaren Diane Warren tog hem årets Polarpris i kategorin populärmusik.

– Det är fantastiskt med en sådan hyllning till en låtskrivare för att det sätter ljus på låtskrivarnas betydelse. Att de räknar in mig bland dem känns väldigt häftigt, säger Diane Warren till Kulturnyheterna.

Har skrivit låtar till Beyoncé och Lady Gaga

Redan som 14-åring började Diane Warren skriva musik och har sedan dess kommit att bli en hyllad låtskrivare med ett långt cv. Hon har gjort sig känd för att skriva låtar till artister som Cher, Aretha Franklin, Justin Bieber, Lady Gaga, Beyoncé och Celine Dion. Bland hennes mer kända hits finns bland andra Chers If I could turn back time, Aerosmiths Don't want to miss a thing och I was here framförd av Beyoncé.

– I was here som jag skrev till Beyoncé betyder något alldeles särskilt för mig. Den representerar det jag känner. Jag började skriva den på gitarr och den första meningen löd: ”I want to leave my footprints on the sand if time”, och jag minns att jag tänkte: ”Wow, det där är en riktigt bra textrad. Hur ska jag gå vidare härifrån?”

– Låten bara kom till mig. Det var väldigt inspirerande, säger Dianne Warren, när Kulturnyheterna når henne på telefon, i hemmet i LA.

Til it happens to you viktig för metoo

En annan låt som har kommit att betyda mycket för Diane Warren är Til it happens to you som hon skrev två år innan metoo-rörelsen briserade. Låten, som kom att bli en av Lady Gagas största hits, kom att få stor betydelse för metoo.

– Musik är så kraftfullt, inget är mer kraftfullt än det. Den går rätt in i hjärtat. Många har sagt att Til it happens to you kickade igång metoo-rörelsen, den bidrog till att människor började prata om sexuella trakasserier som de kanske aldrig har berättat om tidigare. Jag är väldigt stolt över det.

– Under Oscarsgalan, när Gaga sjöng den låten. Det var en så viktigt ögonblick. Hon stod på scen med alla de här människor som utsatts för sexuella övergrepp. Det var riktigt mäktigt, säger Diane Warren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.