Polisen: Onlyfans kan vara inkörsport till prostitution

Publicerad

Onlineplattformen Onlyfans är en prenumerationstjänst där privatpersoner till exempel kan sälja pornografiskt innehåll på sig själva. Under pandemin har den lockat miljontals nya användare. Polisen Simon Häggström menar att det finns en risk att unga kan dras in i prostitution.

I Sverige används plattformen Onlyfans av flera reality-kändisar och influerare. I en ny dokumentär som släpps av SVT Edit i dag, varnar experter för att Onlyfans kan leda till att minderåriga, framförallt tjejer, dras in i prosititution.

– Vi märker av de här plattformarna på det sättet att antalet barn, ungdomar och unga vuxna som dragits in i prostitutionsvärlden har skjutit i höjden om vi jämför med för tio år sedan, säger Simon Häggström, polis specialiserad på prostitution och människohandel.

Enligt Häggström kommer unga i kontakt med män via bilder och videor på Onlyfans.

– Man ”glider” in i den här världen. Vi ser klart och tydligt att det är en inkörsport, säger Simon Häggström.

”Töjer gränser”

Edit har även pratat med kvinnor som haft konton på Onlyfans. För att sticka ut i mängden och kunna tjäna pengar kan man behöva gå längre än man först tänkt:

– Konkurrensen gör ju att man tänjer på gränserna, annars lämnar de, säger Amina Axelsson, tidigare Onlyfans-influerare.

Dokumentären Pornfluencer visas på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.