”Polisen ska ägna sig åt riktiga brott”

Uppdaterad
Publicerad

Idag svarar Nyamko Sabuni på kravet om lagstiftning mot biljettkriget mellan Ticnet och andrahandsförsäljare av biljetter. -Det är absolut inget samhällsproblem som kräver en lagstiftning, säger konsumentminister Nyamko Sabuni (FP).

I Sverige är det lagligt att sälja och köpa biljetter i andra hand. Man får sälja eller köpa av en kompis, men om man sätter detta i system för att tjäna pengar så kan man komma att bryta mot den auktoriserade försäljarens köpvillkor.

Det gör sajter som Biljett24.se, Biljettshop.se, Biljettnu.se och Slutsålt.se, enligt Sveriges största biljettkontor Ticnet. Så biljetter du köpt – helt lagligt – på någon av dessa sajter kan Ticnet enligt sina villkor makulera. Och det gör de, hävdade de i Kulturnyheterna förra veckan. Ticnet kräver också att andrahandssajterna ska informera om makuleringen. Men sajterna vägrar.

-Det ligger ingen substans i deras uppgifter. Vi köper biljetter av privatpersoner som har rätt att sälja sina biljetter vidare, säger Daniel Lindblom, vd på Biljett24 AB.

Leif Pagrotsky (S) har tillsammans med partikamraten Thomas Bodström gått ut i Aftonbladet och krävt en lagändring mot biljettfusk. Antingen en lag mot andrahandsförsäljning eller en lag om personliga biljetter. Liknande lösningar finns i t.ex. Danmark och Storbritanninen.

Några sådana lagändringar är helt uteslutna säger Nyamko Sabuni (FP) till Kulturnyheterna idag.

-Det där är en ohelig allians mellan Aftonbladet och socialdemokraterna, det är bara dumt.

-Polisen ska syssla med riktiga brott – det här är inget polisen ska ägna sig åt. Det är absolut inget samhällsproblem som kräver lagstiftning, säger Nyamko Sabuni.

Petra Markgren Wangler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.