Foto: TT

Politik är inget skämt – Eller?

Uppdaterad
Publicerad

Timmarna efter att statsminister Stefan Löfven meddelat att det blir extraval i vår råder det minst sagt delade meningar om ifall den politiska situationen i landet är något att skoja om eller inte.

Gunilla Brodrej (‏@Brodrej)  från Expressens kultursida tycker att dagens händelser piggar upp: ”Känner mig ändå rätt upprymd av tanken på ett nyval. Faktum är att det med hästlängder slår tanken på ett nytt kungabarn.”

Artisten och programledaren Niklas Strömstedt (‏@poptonten) konstaterar samtidigt att Melodifestivalen borde haka på den politiska utvecklingen: ”Nu finns också världens chans att utlysa en extra schlagerfestival. En kväll – tio låtar!” Och artistkollegan Andreas Weise (‏@AndreasWeise) fyller på: ”Löfvén, Juholt och Sahlin där har vi en bra början på en revy:)”

Kulturval 2015

Men är en regeringskris något att skämta om? Absolut inte, menar komikern Özz Nûjen (‏@ozznujen): ”Politik är inget skämt, vissa politiker däremot. Min soloshow 'Statsminister Özz Nûjen' blev nu än mer aktuell”.

Ansvarig ansvarsfull?

Ansvar har varit ordet på alla politikers läppar de senaste ödesmättade dagarna. Vem bär ansvaret för den uppkomna situationen? Och vem agerar ansvarsfullt? Skådespelaren Pia Johansson (‏@pias_twitt) väljer att citera den brittiske premiärministern Winston Churchill: ”Responsibility is the prize of greatness”.

Högtryck i nyhetsfabriken

Efter ett år, som ofta i nyhetssammanhang gått under epitetet ”supervalår”, får alltså en fortsättning i ännu ett val redan 22 mars nästa år. Och det politiska fotarbetet kan få extrahjälp av Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård (‏@LinaT): ”Säg till om nån vill att jag ska knacka dens dörr.”

Och knappt har lamporna slocknat och svalnat i mediehusens valstudior innan de är dags att skruva i nya lampor. Kanske inte så dumt att ta med sig lärdomarna in i kommande valrörelse, resonerar Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård (‏@MartinAagaard): ”En bra grej: För första gången kommer svenska nyhetsredaktioner att komma ihåg utvärderingarna av förra valrörelsen när de går in i nästa.”

Svenskarna brukar gå till valurnorna i september, när sommarstiltjen precis lagt sig. Nästa år hamnar valet istället i slutet av mars. Och politikerna kommer att få slåss om utrymmet med andra mediala bombmattor som Melodifestivalen och galasäsongen med oscarsstatyetter, guldbaggar och grammisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturval 2015

Mer i ämnet