Mikrofon. Foto: SvD/TT

Politiker hotar att dra in bidrag till förening efter komikerbokning

Uppdaterad
Publicerad

Både kulturchef och politiker i Hässleholm är kritiska till att kulturföreningen Perrong 23 bokat in en humorshow, där bland annat Anton Magnusson (Mr Cool) skulle ha medverkat. Kulturnämndens ordförande säger till Norra Skåne föreningens bidrag nu kan komma att ses över.

Komikern Anton Magnusson som står bakom karaktären Mr Cool och dennes uppmärksammade humorlåt ”Knulla barn” är med i humorgruppen Funny Fuckup som bokats till en humorshow som hölls på Perrong 23 i Hässleholm den 25 juli. Magnusson var själv inte där, men blotta misstanken räckte för att förarga kommunens politiker.

Till tidningen Norra Skåne sade både kulturnämndens ordförande (M) och vice ordförande (SD) i Hässleholms kommun att bidragen från kommunen till föreningen, 64 000 kronor i år, nu kan komma att ses över på grund av bokningen.

Kommunens kulturchef och Socialdemokratiska kulturpolitiker uttryckte sig också kritiskt i artikeln.

”Opportunister”

Sofie Ward, medlem i kulturföreningen Perrong 23, tycker inte att politikerna förhåller sig till att politiken ska ha armlängds avstånd till kultur och konst.

– Folk har massa känslor på internet, sen har vi massa politiker som inte har en aning om vad vi bokar. Vår bokning ska analyseras om den strider mot kommunens policies och då undrar man ju om de ska undersöka alla evenemang med kommunalt bidrag och bedöma utifrån någon sorts mall vad som är ”tillåten kultur”, säger hon till Kulturnyheterna.

Är du orolig att ni ska bli av med bidragen?

– Det är klart jag är, det handlar ju om opportunistiska politiker.

Kulturnyheterna har sökt kulturnämndens ordförande.

Armlängds avstånd

Visa

Principen om en armlängds avstånd handlar alltså både om demokrati och yttrandefrihet, men även om konstnärlig kvalitet och tilltro till kunskapen. Det är sakkunniga som ska göra bedömningen och fatta besluten om offentligt finansierad konst och utställningar. På samma sätt som politiker överlämnar ansvaret om vilka böcker som ska köpas in till biblioteken eller vilka skådespelare som ska anställas på stadsteatern, ska det vara en självklarhet att konstnärliga ledare/sakkunniga har ansvaret att fatta de avgörande besluten över konsten.

Principen om armlängds avstånd formulerades av nationalekonomen John Maynard Keynes efter andra världskriget. Han ställde sig frågan om hur ett system skulle utformas så att staten kan stödja kulturen utan att den kidnappas i propagandasyfte, som var fallet i Tyskland.

Text: Konstnärernas riksorganisation, KRO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer